Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Postignut dogovor Vlade i sindikata; Sindikati bez hrabrosti da pitaju članove za mišljenje

Postignut dogovor Vlade i sindikata; Sindikati bez hrabrosti da pitaju članove za mišljenje

U ponedjeljak poslijepodne postignut je kompromis Vlade i sindikata obrazovanja, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima sidnikata obrazovanja. Od utorka ujutro kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

Premijer kaže da se “Radi o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalanog funkcioniranja sustava obrazovanja. Vlada je “u trokoraku”, kako je kazao, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

U Vladinom paketu je i povećanje božićnice s 1.250 na 1.500 kuna, povećanje regresa s 1.250 na 1.500 kuna, dar za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za oko 2.100 kn.   

Na konferenciji za novinare premijer je istaknuo i da će štrajk biti plaćen.

Sindikalni čelnik Branimir Mihalinec kazao je da je danas definirano kompromisno rješenje. Sindikati su postigli konačni cilj koji je postavljen u početku. To je nadoknada zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja za ostalim plaćama u javnim službama, od 6,11%.

Mihalinec je na pitanje novinara kazao da je postignut cilj, zacrtanu visinu koeficijenata.

Ono što je važno je da se rješenje u ovome trenutku može donijeti samo danas samo na ovakav način. Nenastavno osoblje dobit će iste iznose, kao i nastavnici, samo ne kroz koeficijent. Upravo to pitanje nenastavnog osoblja, tj. njihovih koeficijenata veže plaće u svim javnim službama. Tu je bio najveći problem, kazao je Mihalinec. Dodao je da je siguran da će zaposleni ovakvu odluku prihvatiti. 

Ne znamo kako će provjeriti jesu li članovi zadovoljni, ako su odlučili izbjeći referendum. Na Facebooku se već oglasila istaknuta grupa učitelja i profesora u platformi “45 minuta”, gdje se ironično zahvaljuju predstavnicima sindikata.

Čini se da je najveći današnji Plenkovićev uspjeh, to što je pridobio čelnike sindikata na svoju stranu, iako im nije odobrio, sada već ‘slavnih’ 6,11 posto jednokratno povećanje koeficijenta.

Hvala našim sindikatima na ovom velikodušnom i obećanom povećanju koeficijenata na rate. Još jednom hvala na brizi o…

Objavljuje 45 minutaPonedjeljak, 2. prosinca 2019.

novo.hr

foto: novo.hr