Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Potencijalnom kupcu Ine Rosnjeftu dobit skočila čak 80 posto

Potencijalnom kupcu Ine Rosnjeftu dobit skočila čak 80 posto

Najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft u utorak je objavila da joj je neto dobit u trećem kvartalu uvećana za 80 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući rastu cijena sirove nafte.

Rosnjeftova neto dobit u trećem je tromjesečju 2017. dosegnula 47 milijardi rubalja (792 milijuna dolara). Dobit prije kamata, poreza i amortizacije EBITDA porasla je na 371 milijardu, s 292 milijarde rubalja.

Prihodi su mu u navedenom razdoblju porasli na 1.500 milijardi rubalja, s 1.220 milijardi u istom razdoblju prošle godine, pokazalo je poslovno izvješće.

Takvi poslovni rezultati pripisuju se rastu cijene ruske sirove nafte s područja Urala, iskazane u ruskoj valuti, za 7,5 posto u promatranom razdoblju.

Ruski naftni div također je izvijestio o plaćene ukupno 1,3 milijarde dolara predujma u ovoj godini za razvoj naftnih polja u Iračkom Kurdistanu, gdje su kupili kontrolni udio u naftovodu usmjerenom izvozu i dogovorili razvoj naftnih polja.

Venezuelanskoj državnoj tvrtki PDVSA također su isplatili milijarde američkih dolara.

Intenzivno jačanje prisutnosti na inozemnim tržištima rezultiralo je golemim dugovima koji se mjere u milijardama rubalja. U najnovijem poslovnom izvješću nisu objavili iznos postojećeg neto duga, navodeći tek da je krajem drugog kvartala dosegnuo 2.200 milijardi rubalja.

T.R./h

foto: Rosnjeft

 

 

Tagovi: ,