Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Potres u Turskoj i Siriji prouzročio 40 milijardi dolara štete

Potres u Turskoj i Siriji prouzročio 40 milijardi dolara štete

Potres u Turskoj i Siriji prouzročio je 40 milijardi dolara štete, zadržavši iznos u prvoj polovini godine znatno iznad 10-godišnjeg prosjeka, pokazuju izračuni njemačkog reosiguravatelja Munich Rea.

U potresu stradalo je oko 58 tisuća ljudi, a materijalna šteta bila je najveća stavka u ukupnom iznosu osiguranih i neosiguranih gubitaka u prvih šest mjeseci koji su dosegnuli 110 milijardi dolara, utvrdio je Munich Re u izvješću objavljenom u četvrtak.

Ukupni iznos štete manji je za 10 milijardi dolara nego u prvoj polovini prošle godine, ali je znatno iznad 10-godišnjeg prosjeka koji iznosi 98 milijardi dolara.

Niz jakih grmljavinskih oluja u SAD-u donio je pak razorna tornada i oluje s tučom koji su rezultirali s 35 milijardi dolara osiguranih i neosiguranih gubitaka, prema njemačkom reosiguravatelju.

Ukupna osigurana šteta iznosila je u prvoj polovini godine 43 milijarde dolara i bila je manja za četiri milijarde dolara nego u prvoj polovini prošle godine, ali je također nadmašila prosjek u zadnjih 10 godina koji iznosi 34 milijarde dolara.

U Turskoj osiguranje pokriva samo pet milijardi štete od potresa, a u SAD-u 25 milijardi dolara štete od oluja, navodi Munich Re. 

Reosiguravatelj upozorava i na posljedice klimatskih promjena, istaknuvši da su prvu polovinu godine obilježile rekordne temperature u mnogim dijelovima svijeta.

Iako značajnu ulogu igra i vremenska pojava El Nino, glavni su razlog rasta temperatura vode i zraka širom svijeta ipak klimatske promjene, a rezultat su učestale katastrofalne vremenske nepogode i financijski teret, upozorava stručnjak za klimu u Munich Reu Ernst Rauch.

N.H./H

foto: epa