Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Potvrđeni napadi na tankere u Omanskom zaljevu

Potvrđeni napadi na tankere u Omanskom zaljevu

Dva tankera napadnuta su u četvrtak u Omanskom zaljevu a njihove posade su evakuirane, priopćile su brodarske i pomorske vlasti, dok je u tijeku istraga tih incidenata. 

Norveška pomorska agencija potvrdila je napad na naftni tanker Front Altair u norveškom vlasništvu i priopćila da je dobila izvješća o tri eksplozije u plovilu.
Po podacima agencije, posada je sigurno evakuirana i nitko nije ozlijeđen, a tanker navodno još uvijek gori.

– Ono što mogu reći jest da su sva 23 člana posade dobro. Oni su prebačeni na drugi brod, rekao je glasnogovornik Frontlinea, norveškog vlasnika, za dnevnik VG u Oslu. Dodao je da među članovima posade nema Norvežana i da ih je većina iz Rusije, Gruzije i Filipina.

Tanker koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka izgrađen je 2016. i dio je flote Frontlinea u vlasništvu Norvežanina Johna Fredriksena. Front Altair je navodno ukrcao naftu u Fujairahu, luci Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Drugi napadnuti tanker, Kokuka Courageous, prevozio je metanol, priopćila je japanska tvrtka. Njegova 21-člana posada, svi Filipinci, morali su napustiti brod, a ubrzo ih je spasilo plovilo koje je bilo u blizini.

Iranska novinska agencija IRNA izvijestila je, pozivajući se na neimenovani izvor, da su iranski timovi za potragu i spašavanje spasili 44 mornara s dva oštećena tankera. Mornari su prebačeni u iransku luku Jask, navodi IRNA.    

Peta američka flota primila je rano u četvrtak dva poziva upomoć s tankera u Omanskom zaljevu koji su bili meta napada.

– Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zaljevu, objavila je Peta flota čija je baza u Bahreinu.

– Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć, dodala je u priopćenju. Glasnogovornik britanske premijerke Therese May rekao je kako je London upoznat s izvješćima o dva tankera koja su pogođena i hitno pokušava utvrditi sve činjenice. 

Britanska pomorska agencija izvijestila je ranije u četvrtak da zajedno sa svojim partnerima istražuje incident koji se dogodio u Omanskom zaljevu.
Prije mjeseca dana došlo je do sličnog incidenta u kojem su pogođena četiri tankera.

P.T.

foto: Google Maps

Tagovi: