auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Požar na teretnom brodu kod Nizozemske: počelo tegljenje

Požar na teretnom brodu kod Nizozemske: počelo tegljenje

Tegljenje gorućeg teretnog broda s tisućama automobila uz nizozemsku obalu počelo je u nedjelju, dan kasnije nego što se očekivalo zbog vjetra, objavile su vlasti, dodajući da je požar na brodu “znatno” smanjio intenzitet.

Kretanje Fremantle Highway “započelo je u ranim poslijepodnevnim satima”, gotovo pet dana nakon početka požara, objavio je nizozemski Nacionalni institut za upravljanje vodama (Rijkswaterstaat), u priopćenju za javnost.

Rekao je da je bilo “znatno manje dima ovog poslijepodneva” na teretnom brodu koji plovi pod panamskom zastavom. Po podacima prijevozničke tvrtke K Line koja ga unajmila, brod prevozi 3783 nova automobila, uključujući 498 električnih vozila.

Teretni brod mora biti premješten na novu privremenu lokaciju: 16 km sjeverno od otoka Schiermonnikoog i Ameland, nekoliko desetaka kilometara istočno od svoje posljednje službene pozicije, 18 km sjeverno od Terschellinga.

Ovi nizozemski otoci protežu se između Waddenskog mora, mjesta svjetske baštine UNESCO-a s raznolikošću od više od 10.000 vodenih i kopnenih vrsta, i Sjevernog mora.

Tegljenje predviđeno za subotu odgođeno je zbog jugozapadnog vjetra.

“Stabilnost broda stalno se nadzire”, inzistirao je Rijkswaterstaat, koji je u petak objavio da je teretni brod netaknut ispod vodene linije.

Trajanje tegljenja ovisi “o vremenskim prilikama, razvoju dima, struji i plimi”. Operacija je prethodno procijenjena na oko 14 sati.

Teretni brod od 18.500 tona napustio je njemačku luku Bremerhaven u krenuo u Port Said u Egiptu prije nego što se vrati u Singapur, svoje konačno odredište.

Jedan od 23 člana posade koji su evakuirani je preminuo, nekoliko ih je ozlijeđeno.

Operacije gašenja požara obustavljene su u četvrtak kako bi se spriječilo destabiliziranje broda zbog količine vode koja je ulazila.

K.N./H

foto: epa

Tagovi: