Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Pozivi i poruke iz Hrvatske prema EU-u od srijede jeftiniji

Pozivi i poruke iz Hrvatske prema EU-u od srijede jeftiniji

Kako smo već najavili, pozivi i tekstualne poruke iz Hrvatske prema drugim zemljama Europske unije od danas će biti znatno jeftiniji.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti je priopoćila kako svi hrvatski operateri moraju prilagoditi cijene svojih poziva i SMS-ova prema ograničenju na razini EU-a:

“Ograničenje cijena odnosi se isključivo na privatne korisnike. Cijene su propisane i za SMS cijena će iznositi 0,55kn/SMS-u, dok će cijena poziva prema nekom od brojeva u EU iznositi 1,76 kn/min. Uredba kojom su uvedena nova pravila o ograničavanju cijena poziva i SMS-ova pokriva samo komunikacijske usluge unutar EU-a, koje se temelje na potrošnji po jedinici volumena i koje se nude potrošačima, tj. privatnim korisnicima. Uredba se odnosi na sve države članice EU-a, uključujući najudaljenije regije, koje su dio jedinstvenog tržišta EU-a”, navodi HAKOM u priopćenju.

Dodaju kako će se pravila odnositi samo na privatne korisnike.

Prema podacima HAKOM-a, Hrvati su prošle godine s inozemstvom razgovarali oko 175 milijuna minuta koristeći fiksnu ili mobilnu mrežu. Prihodi operatera za to iznosili su oko 245 milijuna kuna.

N.H.

foto: arhiva.nh