novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / PELJEŠKI MOST: Predana dokumentacija Kinezima čime počinje teći rok gradnje

PELJEŠKI MOST: Predana dokumentacija Kinezima čime počinje teći rok gradnje

Predstavnici Hrvatskih cesta, naručitelja radova i China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova, potpisali su u ponedjeljak u Stonu zapisnike o primopredaji projektne dokumentacije za izgradnju Pelješkog mosta.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić tom prilikom je istaknuo kako tim činom kineski izvođač uveden u samu izgradnju Pelješkog mosta.

„Dugo smo čekali početak radova, a obavljen je ogroman administrativan posao. Danas i službeno počinje teći rok kineskim izvođačima. U samom vođenju projekta ima još zahtjevnog administrativnog posla. Upoznali smo izvođače sa svime što od njih očekujemo, prije svega pri izvođenju radova, ali i administriranju, kako ne bismo bili izloženi korekcijama Europske unije“, rekao je Škorić.

Dodao je da bi strojevi na gradilište trebali doći do kraja kolovoza. „S obzirom na promijenjeni raster stupova u odnosu na stari projekt, ugovorom je predviđeno da se na tom mjestu izvedu istražni radovi“, dodao je Škorić.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric izjavio je kako je riječ o prvom sastanku koordinacije te kako je uloga SAFU partnerski pomoći da se što prije realiziraju svi postupci javne nabave. „Hrvatskim cestama isplatili smo 320 milijuna kuna kako bi se osiguralo financiranje“, rekao je Petric.

Državni tajnik u Ministarstvo prometa Tomislav Mihotić istaknuo je kako pitanje kooperanata ipak treba postaviti kineskom izvođaču, ali i da je Hrvatskoj interes da što više domaćih izvođača sudjeluje u izgradnji.

Nadam se da ćemo u tome uspjeti u pripremi samog gradilišta i radova. Za Dubrovnik je, osim Pelješkog mosta, bitna i izgradnja brze ceste od Zračne luke Dubrovnik do grada Dubrovnika. Tu tražimo optimalnu trasu, kako bi to bio drugi veliki projekt na korist dubrovačkog područja, posebno za zračnu luku čiji se promet približava tri milijuna putnika“, rekao je Mihotić.

Dodao je kako je pitanje izgradnje Pelješkog mosta otvoreno s vlastima Bosne i Hercegovine, ali kako nitko iz BiH na sastanku prije deset dana nije tražio da se projekt zaustavi.

Bosanski mediji ovih su dana pisali su da bi predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović mogao posegnuti za podnošenjem tužbe protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu. Stranke koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo protive se gradnji Pelješkog mosta jer smatraju kako bi on mogao zapriječiti ulazak većim plovilima u akvatorij Neumskog zaljeva, ali i ugroziti pristup BiH otvorenome moru.

Inače, u travnju ove godine Hrvatske ceste i kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation potpisali su ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, a imat će četiri prometna traka.  Od današnjeg dana počinje teći rok od 36 mjeseci za realizaciju izgradnje Pelješkog mosta.

T.R.

foto: fah

 

Tagovi: