Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Predsjednica europske kulturne rute ‘Iter Vitis’ Emanuela Panke posjetila Međimurje

Predsjednica europske kulturne rute ‘Iter Vitis’ Emanuela Panke posjetila Međimurje

Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman sa svojim je suradnicima u službenom posjetu ugostila predsjednicu europske kulturne rute Iter Vitis Emanuelu Panke, predsjednicu Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijanu Katica te konzultanta za ruralni razvoj Roberta Baćaca

Ova europska kulturna ruta jedna je od 38 certificiranih ruta u okviru Vijeća Europe, a u ovom trenutku prolazi kroz 20 država. Europske kulturne rute imaju veliki potencijal za razvoj ruralnih područja i cjelogodišnjeg turizma, a Iter Vitis, između ostaloga, potiče razvoj vinskih destinacija i promovira primjere dobre prakse. 

Jedan od takvih primjera za koje se čuje u Europi je i Međimurska vinska cesta, pa smo zahvalni na vašem gostoprimstvu i ovdje smo da vas pozovemo u članstvo Iter Vitisa. Iter Vitis objedinjuje različite destinacije, nadilazi fizičke granice te pruža mogućnost putovanja po drevnim vinogradima, prekrasnim krajolicima, spomenicima i vinskim teritorijima.“, objasnila je razlog posjeta Emanuela Panke, dodavši da je vino oduvijek bilo povezano s tradicijom, identitetom i načinom života kao jednim od ključnih instrumenata interkulturalnog dijaloga. 

Od prošle godine članica Iter Vitisa je i Hrvatska i to putem Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. „Pristupanje vinskoj ruti u skladu je sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma i programom Vlade koji su prepoznali vinski turizam kao turistički proizvod i motiv dolaska gostiju.“, rekla je Dijana Katica. 

Uz zamjenicu Herman, Međimursku vinsku cestu gostima su predstavili pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, stručni suradnik Marko Puškadija i poljoprivredni savjetnik Marijan Čižmešija. Tijekom posjeta, kao primjeri dobre prakse obiđene su vinarije Lovrec i Cmrečnjak te restoran Terbotz u vlasništvu vinogradarske obitelji Jakopić. 

Čelnici Međimurske županije gošću su izveli u kušaonu poznate međimurske vinarije Lovrec

Suradnja s europskom kulturnom rutom Iter Vitis prilika je za našu regiju da još značajnije iskoristi svoju prisutnost na vinskoj i turističkoj karti Europe. Eventualnim pristupanjem u europsku obitelj vinskih regija putem Iter Vitisa, Međimursku vinsku cestu pretvaramo u transnacionalni turistički proizvod povezan s kulturnom baštinom vinske industrije. Iako članovi Iter Vitisa moraju ispuniti određene kvalitativne kriterije, za naše vinare ovdje nema straha, što su potvrdili i naši gosti. Prilika je to za europsku promociju ne samo vinara, već cijelog Međimurja kao turističke destinacije.“, zaključila je Herman.    

novo.hr

foto: MŽ