Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Predsjednik Milanović objavio datum izbora za zastupnike u Hrvatski sabor

Predsjednik Milanović objavio datum izbora za zastupnike u Hrvatski sabor

Predsjednik RH Zoran Milanović raspisao je u srijedu izbore za 5. srpnja.

“Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u subotu, 4. srpnja i u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja 2020. godine”, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Dan nakon stupanja odluke na snagu počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, neovisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste. Povjerenstvo zatim ima rok od 48 sati da objaviti zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

Način na koji će se ovi izbori provesti definirat će Državno izborno povjerenstvo, u konzultacijama s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, zbog situacije s koronavirusom.

Na ovim se izborima bira 10. saborski saziv, 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Službena odluka o raspisivanju izbora

novo.hr

foto: novo.hr