Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Predstavljen projekt rekonstrukcije i dogradnje luke Cres vrijedan 40 milijuna kuna

Predstavljen projekt rekonstrukcije i dogradnje luke Cres vrijedan 40 milijuna kuna

Projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, u koji će do kraja 2021. biti uloženo gotovo 40 milijuna kuna, pri čemu veći dio iz EU sredstava, predstavljen je u petak u Cresu.

Nositelj projekta je Županijska lučka uprava Cres, a financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija s bespovratnih 29,2 milijuna kuna. Iz državnog proračuna, odnosno iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osigurano je 5,1 milijun kuna, dok je ostatak novca osigurala Županijska lučka uprava i dr.

Po riječima ravnatelja Županijske lučke uprave Cres Antona Opatića, bit će izgrađen vanjski lukobran dugačak oko 185 metara, širine oko 6 metara, koji će se koristiti za prihvat linijskih putničkih brodova te će biti uređen kopneni dio luke u dužini od oko 280 metara, odnosno uski obalni pojas uz creski obalni put.

Projektom će se osigurati bolja prometna povezanost Cresa s drugim kvarnerskim otocima i priobaljem, smanjit će se gužve u luci te ostvariti pretpostavke za kvalitetniji razvoj obalnog linijskog pomorskog prometa.

Uz to, osigurat će se i zaštita akvatorija u lučkom području luke Cres od udara valova i vjetra, odgovarajući privez plovila, bolje će se povezati mali otoci i otočići creskog arhipelaga, a povećat će se i prihvatni kapacitet Cresa te doprinijeti povećanju broja cjelogodišnjih linija.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se duž hrvatske obale osiguravaju bespovratna sredstva i provode radovi za mnoge takve ili slične projekte,  ustvrdivši da je riječ o renesansi hrvatske obale.

Danas se u hrvatsku prometnu infrastrukturu ulaže ukupno oko 20 milijardi kuna, a sada smo, u vezi sa svim projektima u prometu, na oko 90 posto ugovorenih sredstava iz Operativnog programa Koherentnost i kohezija, dok je iz CEF-a ugovoreno oko 95 posto sredstava, rekao je Butković.

Naveo je da je su do sada potpisani ugovori za radove u 11 luka, vrijedni oko 300 milijuna kuna, a ukupno je 28 takvih projekata. Svi ugovori, ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna, bit će potpisani diljem hrvatske obale do kraja ove godine, najavio je.

P.T./hina

foto: zlu-cres

Tagovi: