Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Preminula Dubravka Ugrešić – istaknuta europska knjževnica i esejistica

Preminula Dubravka Ugrešić – istaknuta europska knjževnica i esejistica

U 73. godini života preminula je Dubravka Ugrešić. Dubravka je umrla danas, 17. ožujka 2023. u Amsterdamu u krugu prijatelja i obitelji, izvijestili su iz Multimedijalnog instituta Zagreb.

Dubravka Ugrešić etablirala se kao jedna od najistaknutijih europskih knjževnica i esejistica.

Od ranih postmodernističkih radova, preko elegičnog suočavanja s raspadom Jugoslavije i promjenama nakon pada Berlinskog zida, do spisa o popularnoj i književnoj kulturi, njezino djelo obilježeno je rijetkom kombinacijom ironije, polemičnosti i suosjećanja.

Izložena javnom progonu i medijskom šikaniranju, napustila je Hrvatsku 1993.

Stoga se uvijek pozicionirala kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica i zalagala za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke i nacionalne granice.

Najpoznatiji su joj naslovi: “Štefica Cvek u raljama života”, “Forsiranje romana reke”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Baba Jaga je snijela jaje”, “Lisica”.

U egzilu koji je vremenom postao emigracija, njezine su knjige prevedene na brojne jezike.

Predavala je na više američkih i europskih sveučilišta, uključujući Harvard, UCLA, Columbia i Slobodno sveučilište u Berlinu.

Dobitnica je važnih književnih priznanja — između ostalih — NIN-ove nagrade i Međunarodne nagrade za književnost Neustadt.

Dubravka Ugrešić je živjela i radila u Amsterdamu.

N.H.

foto: Shevaun Williams / EPK