Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Prihodi i dobit HT-a pali u prvih devet mjeseci ove godine

Prihodi i dobit HT-a pali u prvih devet mjeseci ove godine

Hrvatski telekom (HT) u prvih devet mjeseci ostvario je 5,7 milijardi kuna konosolidiranih prihoda ili 1,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok im je EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova iznosila 2,2 milijarde kuna, što je 4,8 posto manje nego lani, izvijestili su iz te kompanije.

Napominjući da se radi o nerevidiranim konsolidiranim rezutatima, iz HT-a ističu da su “unatoč blagom padu financijskih pokazatelja nastavljena ulaganja u optiku i modernizaciju mobilne mreže“, te da je “dobrim rezultatima u području mobilnih telekomunikacija i ICT rješenja gotovo neutraliziran pad prihoda, kao posljedica izlaska iz energetskog poslovanja i pada u području govornih usluga u fiksnoj mreži”.

Unutar konsolidiranih prihoda, rast su zabilježili kod prihoda u područjima pokretnih telekomunikacija, širokopojasnog pristupa i TV-a te sistemskih rješenja, dok smanjenje EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova u prvih devet mjeseci ove godine objašnjavaju povećanim materijalnim i roaming troškovima te troškovima osoblja.

U usporedbi sa istim razdobljem 2018., neto dobit nakon manjinskih udjela smanjena je 18,3 posto, na 677 milijuna kuna, što je rezultat spomenutog kretanja EBITDA-a prije jednokratnih stavki nakon najmova te povećanih troškova amortizacije i jednokratnih stavki”, kažu iz HT-a.

O nastavku ulaganja izdvajaju ona u u infrastrukturu te velike brzine zahvaljujući inovativnoj hibridnoj tehnologiji, odnosno kapitalna ulaganja u mobilnu i u širokopojasnu fiksnu mrežu.

U devet mjeseci uložili su nešto malo više od milijardu kuna u modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu, što je manje nego u lanjskih devet mjeseci, dok će do kraja ove godine biti otprilike na razini 2018.

Optička pristupna mreža (FTTx) dostupna je za 428 tisuća kućanstava, dok je do kraja rujna ove godine 40 tisuća novih kućanstava pokriveno FTTH tehnologijom, što je povećanje za 2,5 puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na ukupno 270 tisuća kućanstava.

S ulaganjima u modernizaciju mobilne mreže u cijeloj Hrvatskoj do kraja rujna su sa dodatnih 537 mobilnih lokacija, kako kažu, opskrbili sa tzv. four carrrier aggregation konfiguracijom, čime se pokrivenost stanovništva s mogućnošću gigabitnog LTE-a povećala s 40 na 53 posto, a zbog turizma su povećali i kapacitete na 4G mreži.

Do kraja 2019. mreža spremna za implementaciju 5G tehnologije

“Trenutno je modernizirano 85 posto cjelokupne mreže, a do kraja tekuće godine modernizacija će biti završena i mreža će biti potpuno spremna za implementaciju 5G tehnologije”, poručuju iz te najveće telekom kompanije u Hrvatskoj, uz podatak da su uz inovativnu hibridnu tehnologiju i u ruralnim i manje naseljenim područjima osigurali pristup internetu velikim brzinama do 30 megabita u sekundi.

Do kraja rujna ove godine dobili su 49 tisuća novih hibridnih korisnika te ih je sada više od 82 tisuće.

U prvih devet mjeseci 2019. uloženo je 1.086 milijuna kuna, većinom u modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ulaganja su manja kao rezultat sezonskih oscilacija, dok izgledi u pogledu kapitalnih ulaganja za cijelu 2019. ostaju isti kako je i objavljeno, odnosno otprilike na razini 2018.

Komentirajući takve rezultate, predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis istaknuo je da HT kao najveći privatni investitor u digitalizaciji Hrvatske nastavlja s aktivnostima donoseći tehnologiju u svaki kutak Hrvatske kako bi svi građani imali jednaku priliku za kvalitetan život.

Poručio je da projekt modernizacije mobilne mreže privode kraju, da snažno ulažu u optičku infrastrukturu te da zahvaljujući hibridnoj tehnologiji korisnicima omogućavaju pristup brzom internetu, što znači i više mogućnosti za fleksibilan rad, zabavu, te brzo pretraživanje informacija i komunikaciju.

Doprinosimo i hrvatskoj ekonomiji snažnim investiranjem i digitalnom transformacijom kompanije, a ponosan sam što sam na čelu kompanije koja izravno doprinosi sa 3 posto hrvatskom BDP-u te je prošle godine izravno i neizravno doprinijela sa 11,3 milijardi kuna induciranog BDP-a te stvorila 30,2 tisuće radnih mjesta i generirala 3,26 milijardi kuna poreza i doprinosa, što potvrđuju podaci Digitalnog atlasa HT Grupe“, naglašava Nebis.

P.T./hina

foto: HT

Tagovi: