auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Prodaja automobila u Kini pala u 2018. nakon 19 godina rasta

Prodaja automobila u Kini pala u 2018. nakon 19 godina rasta

Prodaja automobila u Kini, najvećem tržištu vozila u svijetu, smanjila se u 2018. nakon 19 godina neprekinutog rasta, prenose u srijedu britanski mediji.

Prodaja je u 2018. pala šest posto, na 22,7 milijuna vozila, pokazuju podaci Kineske udruge za putničke automobile (CPCA), prema izvješću BBC-ja.

Pad prodaje automobila vremenski se poklopio s usporavanjem aktivnosti u kineskom gospodarstvu, što je pogodilo poslovne rezultate proizvođača automobila diljem svijeta.

Tako su proizvođači poput Forda, Volkswagena, Jaguar Land Rovera i General Motorsa redom proteklih mjeseci izvijestili su o padu prodaje u Kini.

I najuspješniji kineski proizvođač automobila Geely očekuje stagnaciju prodaje u ovoj godini.

U kineskoj udruzi proizvođača automobila (CAAM), koju podupre vlada u Pekingu, prošlog su mjeseca za usporavanje prodaje okrivili promjene u ekonomiji i „međunarodne razloge“, aludirajući na kineski trgovinski rat sa SAD-om.

U CAAM-u ne očekuju promjene na tržištu u 2019. godini, dodajući da će veća prodaja električnih vozila amortizirati smanjenu potražnju za dizelskim i benzinskim automobilima i time spriječiti pad ukupnog broja prodanih automobila.

Iz vladine agencije za makroekonomsko planiranje najavili su u međuvremenu mjere za poticanje domoaće potrošnje na automobile i kućanske aparate.

Potpredsjednik agencije Ning Jizhe izjavio je na kineskoj državnoj televiziji da ima potencijala za dodatno povećanje prodaje automobila, navodeći kao primjer mogućih mjera program kupnje automobila fokusiran na ruralna područja i smanjenje poreza na prodaju automobila.

K.N./hina

foto: china org