auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Prodaja Volkswagena ponovo porasla u rujnu, u Kini najveći rast potražnje

Prodaja Volkswagena ponovo porasla u rujnu, u Kini najveći rast potražnje

Prodaja njemačkog automobilskog diva Volkswagena ponovo je zamjetno porasla u rujnu zahvaljujući u prvom redu snažnim skokom isporuka u Kinu, objavila je u petak grupa, čiji su podaci tako potvrdili oporavak iz prethodnog mjeseca.

Ukupno je grupa u prošlom mjesecu isporučila 947.600 vozila, 7,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Od toga ih je 382.300 isporučeno u Kinu, čak 20,1 posto više u odnosu na prošlu godinu, navodi BBC.

Isporuke u Sjedinjene Države smanjene su pak za 3,2 posto.

U kolovozu je broj isporučenih automobila prvi puta zamjetno porastao, za 6,3 posto, nakon velikog skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova iz dizelskih motora. Sporni softver bio je ugrađen u 11 milijuna automobila u cijelom svijetu.

“Povećane isporuke ulijevaju nam optimizam da ćemo uspjeti svladati izazove koji nas čekaju”, objavili su iz VW-a. “Jačanje povjerenja kupaca u naše proizvode i dalje nam je prioritet”, istaknuo je Fred Kappler, voditelj odjela prodaje grupe.

U razdoblju od siječnja do rujna kupcima je isporučeno ukupno 7,6 milijuna vozila, za 2,4 posto više nego u istom razdoblju 2015.

Slaba im je točka Brazil, navode, gdje je stanje “napeto”, uz pad isporuka u rujnu za čak 41 posto. Brazil je u dubokoj recesiji, pritisnut padom cijena roba na svjetskim tržištima.

D.B./h