eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Proizvođač vjetroturbina Vestas ukida 600 radnih mjesta u Danskoj i Njemačkoj

Proizvođač vjetroturbina Vestas ukida 600 radnih mjesta u Danskoj i Njemačkoj

Danski proizvođač vjetroagregata Vestas najavio je u petak da će ukinuti 590 radnih mjesta u tvornicama u Njemačkoj i Danskoj kako bi srezao troškove i ublažio posljedice smanjenih državnih subvencija.

Broj radnih mjesta u tvornici u njemačkom Lauchhammeru bit će prepolovljen, na 500, a u danskom Lemu bit će otpušteno oko 90 radnika koje Vestas plaća po satu.

“Zbog žestoke konkurencije i brze energetske tranzicije moramo uvesti nove proizvode i rješenja gdje i kada to tržište zahtijeva“, izjavio je glavni operativni direktor Jean-Marc Lechene u priopćenju.

U četvrtak je i njemačka Siemens Gamesa, Vestasov glavni konkurent, najavila otpuštanje do 600 radnika u Danskoj zbog pada cijena dijelova za vjetroturbine.

Iz Vestasa najavljuju ulaganja u druge vrste lopatica za vjetroturbine s obzirom na potražnju za njihovom novom platformom EnVentus, projektiranom na modularnom principu kako bi se omogućila proizvodnja lopatica prema specifičnim potrebama kupaca i paralelno spriječilo povećanje broja dijelova.

Danska kompanija nastoji biti fleksibilnija u proizvodnji kako bi sačuvala profitabilnost u uvjetima pada cijena turbina i povećanja troškova uslijed trgovinskog rata SAD-a i Kine.

Dodatni im problem predstavlja činjenica da vlade od Europe do Latinske Amerike smanjuju subvencije za nabavu struje proizvedene u vjetroelektranama.

Kompanija se sprema za pojačani priljev narudžbi s obzirom na rast potražnje za energijom iz obnovljivih izvora, potaknut pojačanom sviješću o potrebi borbe protiv klimatskih promjena.

Vestas ima pogone u Danskoj, Njemačkoj, SAD-u, Brazilu, Indiji i Kini i zapošljava više od 24.500 radnika.

K.N./hina

foto: arhiva.nh

Tagovi: