Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Projekt Kupari intenzivira aktivnosti s novim strateškim partnerom HPL iz Singapura

Projekt Kupari intenzivira aktivnosti s novim strateškim partnerom HPL iz Singapura

Tvrtka Avenue ulaganja, investitor u budući hotelski resort Kupari u Župi Dubrovačkoj, od sada posluje pod nazivom Kupari Luxury Hotels d.o.o., a kao rezultat strateškog povezivanja s grupacijom Hotel Properties Limited (HPL) iz Singapura, koja ulazi i u vlasničku strukturu s 50 posto kapitala, izvijestili su u utorak iz te tvrtke.

Ulaskom HPL-a u vlasničku strukturu dodatno se pojačava odlučnost realizacije projekta Kupari”, poručuju iz tvrtke Kupari Luxury Hotels, dodajući da je HPL grupa više od 40 godina specijalizirana za upravljanje i rad, razvoj hospitality nekretnina te vlasništva hotela.

Ta grupacija u portfelju ima interese u 36 hotela pod prestižnim ugostiteljskim markama, poput Four Seasons, Hilton International, Como Hotels, InterContinental Hotels Group, Six Senses Hotels i Marriott International, a upravlja i vlastitim portfeljem hotela pod brendovima poput Hard Rock Hotels i Concorde Hotels&Resorts.

Hotele, odmarališta i galerije za kupovinu imaju u 15 zemalja (Singapuru, Maleziji, Tajlandu, Indoneziji, Maldivima, Sejšelima, Vanuatuu, SAD-u, Butanu, Tanzaniji, Južnoj Africi, Vijetnamu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji i Šri Lanki).

S tim strateškim partnerom se, uz naziv, mijenja i sastav uprave Kupary Luxury Hotelsa pa se dvočlana uprava s Alinom Yuvakaevom i Mariyan Tkach proširuje za još dva člana – Andrewom Christopher Robertsom i Christopher Lim Tien Lockom, a na čelu će biti Mariyan Tkach.

“Ulaskom uglednog strateškog partnera poput HPL-a s višegodišnjim iskustvom u hospitality industriji i razvoju projekata poput našeg, još jednom snažno pokazujemo našu odlučnost u realizaciji projekta Kupari i svih preuzetih obveza iz ugovora s Republikom Hrvatskom”, naglašava Yuvakaeva.

Ističe i da se trenutno intenzivno radi na pripremi projektne dokumentacije i dovršetka idejnog projekta, koji je dodijeljen uglednom hrvatskom arhitektonskom studiju 3LHD-u.

Novi zamah nakon par godina čekanja?

Iako iz tvrtke Kupary Luxury Hotels u priopćenju ne navode kada bi mogli početi i konkretni radovi na tom projektu i na samoj lokaciji, ti se radovi, kao uostalom i realizacija cijelog projekta obnove i gradnje novog hotelskog resorta na prostoru bivšeg hotelskog kompleksa Kupari kod Dubrovnika, čeka već nekoliko godina.

Investitor, tvrtka Avenue ulaganja, iza koje je (tada) stajao ruski kapital, za taj je projekt odabrana na državnom natječaju još 2015., kada je jedina  i dostavila punudu, što je prihvatila i tadašnja Vlada, te je taj projekt, prema tadašnjim prvim najavama, trebao biti dovršen i prve goste primiti još u 2020.

 No, to se nije dogodilo, niti su tamo kroz sve godine počinjali neki veći radovi, jer se, prema zadnjim informacijama o tom projektu s početka 2020., čekao osnovni dokument za njegovu realizaciju Urbanistički plan uređenja-UPU, koji donosi lokalna samouprava odnosno Općina Župa Dubrovačka. Tada (u veljači 2020.) iz ministarstva koje se bavilo državnim nekretninama je rečeno i da Općina provodi završnu fazu postupka za donošenje UPU Kupari I.

Oko investicije u Kupare država i tvrtka Avenue ulaganja sklopili su ugovor za realizaciju, a investitor je, također prema zadnjim informacijama s početka 2020., ispunio sve dospjele obaveze iz tog ugovora, ali nisu sklopljeni ugovori o raspolaganju nekretninama u vlasništvu RH i pomorskim dobrom u obuhvatu projekta, za što je pretpostavka bila ishođena lokacijska dozvola koja se može izdati samo temeljem UPU Kupari I.

Tijekom zadnjih godina otkako je potpisan ugovor s državom za Kupare, u medije su stizale razne informacije o teškoćama i preprekama u realizaciji tog projekta na raznim razinama, kao i da će hotelski operator u tom budućem kompleksu biti svjetski poznati hotelski lanac Four Seasons, no do toga za sada još nije došlo, ali su, kako navode u utorak, hoteli pod menadžmentom tog lanca također u portfelju grupacije HPL.

Resort Kupari već dulje vrijeme ‘na čekanju’ za obnovu

T.R./H

foto: arh.nh

Tagovi: