eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Projektu “Dolina vodika Sjeverni Jadran“ dodijeljeno 25 milijuna eura

Projektu “Dolina vodika Sjeverni Jadran“ dodijeljeno 25 milijuna eura

Projekt “Dolina vodika Sjeverni Jadran”, prvi transnacionalni projekt usmjeren na razvoj namjenske doline vodika, ispunio je uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu do 25 milijuna eura izravnoga financiranja, priopćilo je u srijedu Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Projekt je nastao nakon potpisivanja pisma namjere između Hrvatske, Slovenije i talijanske Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, a cilj mu je uspostava okvira za suradnju u razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje vodika što pridonosi prijelazu na integrirani ekosustav koji uključuje energetski, industrijski i prometni sektor, ali i omogućava suradnju u području istraživanja i inovacija.

Partnerstvo uključuje 34 partnerske organizacije te zahvaća lanac vrijednosti, od proizvodnje, skladištenja, distribucije i završne uporabe vodika kao ključnoga energenta u više sektora.

Sudionici iz triju zemalja razvijat će pilot-projekte za proizvodnju više od 5.000 tona obnovljivoga vodika godišnje te se baviti njegovim skladištenjem, distribucijom i uporabom za dekarbonizaciju važnih industrijskih sektora kao što su proizvodnja čelika i cementa te održiva prometna rješenja.

Ministar za infrastrukturu Republike Slovenije Bojan Kumer podsjetio je da je taj projekt rezultat zajedničkih napora državne i regionalne uprave, industrije, istraživačkih institucija i javnosti. Po njemu, ta je široka suradnja jamstvo uspjeha projekta, kao i daljnjeg razvoja rješenja temeljenih na vodiku za širu uporabu.

Da se radi o doista značajnim sredstvima potvrdio je i predsjednik Autonomne regije Friuli Venezia Giulia Massimiliano Fedriga rekavši kako vjeruje da ta značajna sredstva, dodijeljena kao priznanje kvaliteti projekta na europskoj razini, potvrđuju i druge mogućnosti koje regija namjerava iskoristiti na sinergijski način, počevši od ulaganja predviđenih talijanskim planom oporavka i otpornosti za proizvodnju i uporabu vodika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kaže da bi vodik mogao postati značajan izvor energije i snažan alat za smanjenje ovisnosti o uvozu energije u Europskoj uniji.

“Naš je cilj jasan: želimo biti važan globalni igrač uz čisto i održivo gospodarstvo”, rekao je Filipović.

T.R./H

foto: arh.fah

Tagovi: