Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Prosvjed roditelja njegovatelja: Ne želimo biti socijalni slučajevi

Prosvjed roditelja njegovatelja: Ne želimo biti socijalni slučajevi

Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom prosvjedovali su ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tražili su da se status njegovatelja regulira kao radni odnos prema smjernicama Zakona o radu.

Roditelji njegovatelji potpisuju ugovore o radu, a dobivaju socijalnu naknadu od 2.500 kuna. Traže mjesečnu plaću od 4.000 kuna, pravo na bolovanje i godišnji odmor te naknadu šest mjeseci nakon djetetove smrti.

Suzana Rešetar iz Udruge Sjena ispred Ministarstva pročitala je nekoliko zahtjeva roditelja njegovatelja.

Bolne su i teške situacije roditelja kada im premine dijete.

Sabina Lončar iz Udruge Sjena poručila je da se od 2.500 kuna naknade ne može živjeti te da su njihove obitelji uglavnom siromašne, javlja Hrt. Troškovi obitelji koja ima osobu s invaliditetom vrlo su visoki, kazala je i istaknula da ne pristaje na prijedlog sustava po kojemu se dijete može smjestiti u ustanovu.

Otkud vam prava da zadirete u temeljna prava čovjeka, djece i osoba s invaliditetom. Naša djeca imaju pravo živjeti u svojim obiteljima, kazala je Lončar.

Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice Vesne Bedeković, kazala je da je stav ministarstva da će preuzeti zahtjeve prosvjednika.

– Ministrica će uskoro inicirati sastanak gdje će biti uključeno zdravstvo, rad i prosvjeta. Nadamo se da će taj međuresorni sastanak donijeti određene pomake, jer ovaj problem se jednostavno ne može rješavati samo i jedino u okviru ministarstva socijalne skrbi, kazala je Vučinić Knežević.

novo.hr

foto: scr.hrt