Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Prva ostavka u Vladi Andreja Plenkovića

Prva ostavka u Vladi Andreja Plenkovića

Nikola Brzica, pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku, ponudio je ostavku iz, kako je naveo, osobnih razloga, piše N1.

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da mu je pomoćnik ponudio ostavku te dodao kako će o tome još razgovarati s Brzicom i tek nakon toga odlučiti hoće li je prihvatiti ili ne.

Ovo je prva ostavka jednog dužnosnika u mandatu Vlade Andreja Plenkovića.

Izvori Jutarnjeg tvrde da je glavni razlog Brzičine ostavke ostanak nekadašnjeg pomoćnika ministra obrane za obrambenu politiku Zorana Drče u Ministarstvu obrane. Upravo je Brzica na tome mjestu naslijedio Drču. Drugi, navodni, razlog za ostavku je nezadovoljstvo Brzice što usprkos mnogobrojnim obećanjima nije imenovan za državnog tajnika. Brzica je za pomoćnika ministra obrane imenovan u veljači 2016. godine, u mandatu Josipa Buljevića. Nakon dolaska na tu dužnost, Brzica je Drči dao do znanja da ne računa na njega iako ga je ostavio da radi u njegovoj službi na čelu jednog od sektora. Razlog animoziteta prema Drči seže u vrijeme pred kraj mandata Vlade Zorana Milanovića.

Nekoliko dana prije odlaska iz Banskih dvora Milanovićeva Vlada usvojila je dokument Plan obrane RH označen oznakom tajnosti. U MORH-u je samo nekoliko osoba imalo taj dokument, a među njima i Drča. Dokument je ubrzo nestao iz njegova ureda, a Vojno-sigurnosna agencija pokrenula je istragu. Do danas nije poznato što se dogodilo s tim dokumentom.

Prema dostupnim informacijama, to nije jedini dokument koji je nestao iz Drčina ureda. Prema nekim izvorima nestali su i neki dokumenti NATO saveza, ali nižeg ranga. Istraga je pokrenuta u vrijeme mandata ministra Buljevića, a istragu osim VSOA-e obavlja i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Brzica nije imao povjerenja u Drču i smatrao ga je odgovornim za nestanak dokumenata i nepodobnim za rad u sustavu. Kako istraga o nestanku dokumenta nije davala rezultata, Brzica je na Općinskom sudu u Zagrebu podnio tužbu protiv Drče. To je prema informacijama Jutarnjeg jedinstven slučaj da pomoćnik ministra podiže privatnu tužbu protiv svog podređenog zbog nestanka dokumenata. Postupak je u tijeku.

Nakon dolaska Damira Krstičevića u Ministarstvo obrane, Brzica ostaje na mjestu pomoćnika ministra za obrambenu politiku kao i Drča na svom radnom mjestu. Kako su Krstičević i Brzica zajedno radili u Odboru HDZ-a koji je radio na stranačkoj strategiji nacionalne sigurnosti i obrane, Brzica je očekivao mjesto državnog tajnika što sektor obrambene politike s obzirom na važnost i zaslužuje. No imenovanje, koje mu je obećavano, Brzicu je konstantno zaobilazilo što je kod njega izazivalo veliko nezadovoljstvo, to prije što mu se konstantno govorilo da se strpi i da će biti imenovan. Navodno je jedan od razloga što nije član stranke.

Animozitet između Brzice i Drče bio je sve veći, a sve je kulminiralo ovih dana kada je u sklopu preustroja MORH-a stigao prijedlog da se Drču iz obrambene politike prebaci u odjel personalne politike MORH-a gdje bi također bio na čelu sektora. Brzica je to navodno protumačio kao Drčino napredovanje, a zapravo kao dokaz da Drča neće snositi odgovornost za nestanak dokumenata, za što ga on i dalje smatra najodgovornijim.

N.H.

foto: hrt.hr