Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Za prvih pet FLAG-ova u ribarstvu više od 71 milijun kuna

Za prvih pet FLAG-ova u ribarstvu više od 71 milijun kuna

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dodijelio je u ponedjeljak prve odluke o odobrenju lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, u ukupnom iznosu većem od 71 milijuna kuna.

Odluke su dodijeljene u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Ukupni odobreni iznos za pet lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu (FLAG-ovi) iznosi 71,04 milijuna kuna.

Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH na raspolaganju je 350 milijuna eura, za provedbu mjera koje pokrivaju  cjelokupni sektor ribarstva: od slatkovodnog i morskog uzgoja, slatkovodnog i morskog ulova, ribarske infrastrukture, do razvoja zajednica i područja ovisnih o ribarstvu.

Dodjeljujući rješenja i odobrene potpore predstavnicima FLAG-ova, ministar Tolušić je naglasio da je to početak te da ostao otprilike jednak iznos za još devet grupa koje se za to pripremaju, čime će biti pokriven cijeli hrvatski Jadran.

To je ujedno i prvi puta da se iz EU-ovih fondova sufinanciraju lokalne grupe u ribarstvu u Hrvatskoj.

“Čestitamo svim grupama na trudu i strpljenju, kao i odličnoj suradnji s upravom za ribarstvo u Ministarstvu te vjerujemo da će se takvim pristupom riješiti bar dio problema u ribarstvu”, kazao je Tolušić dodajući da je ukupno za provedbu lokalnih razvojnih strategija ribarstva u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014. do 2020. predviđena mjera “Provedba lokalnih strategija u ribarstvu” za koju je predviđeno ukupno gotovo 20 milijuna eura.

Otprilike pola od tog iznosa odnosno nešto više od 71 milijun kuna ide za prvih pet FLAG-ova u ribarstvu, kojima su danas uručena rješenja, od kojih najviše ili 16,3 milijuna kuna ide Istarskom švoju iz Pazina, a 15,7 milijuna kuna dodijeljeno je Losturi odnosno lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu iz Biograda na Moru.

T.R./h

foto: hina

Tagovi: