Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Pusić: Dan pada Vukovara ne možemo slaviti kao blagdan, to je dan žalosti

Pusić: Dan pada Vukovara ne možemo slaviti kao blagdan, to je dan žalosti

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala najavljene promjene u državnim praznicima, blagdanima i spomendanima, kao i inicijativu za ukidanjem Dana antifašističke borbe kao državnog praznika.

Pusić je komentirala i poziv srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da dođe na Kongres EPP-a u Zagrebu:

“Naravno da je pozvan, budući da su i HDZ i Vučićeva stranka članice iste političke obitelji. Tu Vučić dolazi kao šef stranke, ne kao predsjednik, koji je u istoj političkoj obitelji kao i HDZ na europskoj razini. Logično je, normalno, da svi, ako se kongres tu organizira, mogu doći. Čudno je i neobično da među HDZ-ovcima ima dosta ljudi koji se bune protiv toga, a zapravo su u istoj političkoj obitelji na europskoj razini. Jednako je sjede li skupa u Bruxellesu ili sjede skupa u Zagrebu“, smatra Pusić.

Komentirala je raspravu u Saboru, o blagdanima i neradnim danima te spomendanima. “Tu ima više spornih datuma. To je apsolutno politizirano i to se vidi, raspravlja se oko nekoliko tih datuma”, rekla je Pusić.

Za mene su najproblematičnija dva datuma. Jedan koji se pokazao kao problematičan je mijenjanje dana državnosti s 25. lipnja kad je donesena odluka o hrvatskoj samostalnosti. To bi se sad slavilo 30. svibnja, kad je konstituiran prvi višestranački sabor u Hrvatskoj. Slavio se i u devedesetima, a tu se ništa od hrvatske državnosti nije dogodilo. To može biti Dan Hrvatskog sabora, a mislim da bi bilo logično da dan hrvatske državnosti slavimo na dan kad je donesena odluka o hrvatskoj državnosti, kad je donesena odluka da će Hrvatska biti samostalna država”, rekla je Pusić, dodavši da je sigurna da velika većina građana ne zna što koji datum zapravo znači i što se kad slavi.

Istaknula je da se Dan pada Vukovara ne može slaviti kao blagdan. “To bi trebao biti dan žalosti ili dan kad se u školama na primjeren način o tome uči, ne huškački, nego na način da se takvo nešto nikad više ne ponovi”, rekla je Pusić. 

“Mislim da je strašno da gradiš svoj identitet na najvećoj tragediji u novijoj povijesti Hrvatske“, rekla je Pusić za N1.

Istaknula je da Dan antifašističke borbe doista jest blagdan i da se tada slavi hrvatski antifašistički identitet te da taj datum i dalje treba ostati takav.

novo.hr

foto: scr.arhiva