Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Putin ispratio prvu pošiljku ukapljenog plina tankerom ledolomcem iz Sibira

Putin ispratio prvu pošiljku ukapljenog plina tankerom ledolomcem iz Sibira

Rusija je napravila značajan korak prema poziciji vodećeg proizvođača ukapljenog plina u svijetu koju je zacrtao predsjednik Vladimir Putin, isprativši u petak prvu pošiljku ukapljenog prirodnog plina iz luke Sabette u arktičkom dijelu Sibira.

Postrojenje vrijedno 27 milijardi dolara među najambicioznijim je projektima u svijetu a počet će s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 5,5 milijuna tona, nakon čega bi do početka 2019. godine njegovi kapacitet trebali narasti na 16,5 milijuna tona.

Ruska privatna plinska tvrtka Novatek drži vlasnički udio od 50,1 posto u tome projektu, francuski Total i kineski CNPC imaju udjele od po 20 posto, a preostalih 9,9 posto u vlasništvu je Fonda puta svile. Kao partneri u tom projektu proteklih su godina bili suočeni s brojnim financijskim i tehničkim poteškoćama, primjećuje AFP.

Proizvodnja na terminalu počela je u utorak a prvi kargo ukapljenog prirodnog plina ukrcan je danas na tanker u luci Sabetta.

Jamal LNG trebao bi učvrstiti prisutnost Rusije na azijskim tržištima i pokazati da može uspješno eksploatirati ogromne rezerve na Arktiku unatoč velikim tehnološkim izazovima.

“Rusija bez ikakve sumnje ima kapacitete da postane najveći proizvođač ukapljenog prirodnog plina u svijetu i to će i postati”, naglasio je u ožujku ruski predsjednik. “Imamo sve što nam je potrebno”, dodao je.

Danas je potvrdio tu ambiciju, dodajući ipak da projekti izvoza ukapljenog plina ne bi smjeli dovesti do smanjenja izvoza putem plinovoda.

Na poluotoku Jamal nalaze se goleme zalihe ugljikovodika, no riječ je izoliranoj regiji u Arktičkom krugu, nekih 2500 kilometara sjeveroistočno od Moskve, prekrivenoj ledom najveći dio godine i s temperaturama koje se nerijetko spuštaju i do minus 50 Celzijevih stupnjeva. 

Za potrebe projekta započetog 2013. godine morali su biti izgrađeni i luka i aerodrom, kao i plinski spremnici i postrojenja za ukapljivanje prirodnog plina.

“Unatoč izazovnim uvjetima poslovanja, Jamal LNG počeo je s radom na vrijeme i u okvirima proračuna. To nije uobičajeno za industriju ukapljenog plina”, kazao je naftni i plinski stručnjak u tvrtki Wood Mackenzie Samuel Lussac. 

“Novatek je od domaćeg dobavljača plina postao globalni igrač u toj industriji”, kazao je Lussac, dodajući da će time biti ojačana postojeća pozicija Totala u LNG sektoru, gdje je drugi najveći proizvođač u svijetu.

T.R./h

foto: energynews

Tagovi: