auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / PwC: Rekordne akvizicije i spajanja u auto-industriji u 2018.

PwC: Rekordne akvizicije i spajanja u auto-industriji u 2018.

Vrijednost globalnih spajanja auto-industrijskih tvrtki, potaknuta mega ugovorima u sektoru proizvodnje automobilskih dijelova, više se nego udvostručila u 2018. godini, na rekordnih 97,5 milijardi dolara, stoji u izvješću koje je u četvrtak objavila konzultantska tvrtka PwC.

Pet mega ugovora, zajedno vrijednih 42 milijarde dolara, u segmentu dobavljača komponenti činilo je 43 posto ukupne vrijednosti prošlogodišnjih spajanja i preuzimanja (M&A).

Takav trend potaknut je ulaganjima proizvođača komponenti, kojima žele održati korak s proizvođačima automobila i njihovim preusmjeravanjem ka tehnologiji autonomne vožnje, povezanih automobila i električnih vozila, navodi se u izvješću.

U prošlog godini broj sporazuma o spajanju i akviziciji, vrijednih više od milijardu dolara, popeo se na rekordnih 20, ističu iz PwC-a. Dodaju da je ta brojka dvostruko veća od prosjeka zabilježenog u prethodne tri godine. 

Dostupnost kapitala i tempo promjena u industriji, unatoč makroekonomskim olujama, trebao bi voditi do daljnjeg snažnog okruženja za spajanja i preuzimanja, zaključuje se u njihovom izvješću.

K.N./hina

foto: arhiva.nh