Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Radnici Gradske plinare Zagreb – Opskrba na prosvjedu zatražili smjenu Uprave

Radnici Gradske plinare Zagreb – Opskrba na prosvjedu zatražili smjenu Uprave

Stotinjak radnika Gradske plinare Zagreb – Opskrba (GPZO) u četvrtak je na prosvjedu zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva, zatražilo od gradonačelnika i predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga da hitno smijene Upravu.

“Mi svi ovdje znamo da jedini koji destabiliziraju firmu je ova Uprava na čelu s gospodinom Jeronimom Tomasom koji je sa svojim savjetnicima firmu doveo u ovu situaciju”, poručio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković.

Od gradonačelnika Tomislava Tomaševića i predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ivana Novakovića traže da hitno smjene Upravu i dovedu novu, koja će se znati nositi s novim problemima i sa situacijom u kojoj se Gradska plinara Zagreb – Opskrba (GPZO) našla.

Zahtjev za smjenom radnici su podržali uzvicima i pljeskom te porukama na transparentnima: “Zbrinite Upravu”, “Uprava uživa povjerenje, a radnici?”, “Uprava – crveni karton”.

Rajković je rekao da danas prosvjeduju i kako bi građanima Zagreba poručili da ne postoji bolja kompanija za opskrbu od GPZO-a i pozvali ih da nastave suradnju s GPZO-om po istoj ili sa sličnom cijenom koju će dobiti od Međimurje-plina.

Predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatske Vlatko Kottnig rekao je da takva Uprava GPZO-a koja je dokazala svoje nekompetencije ne može voditi računa o radnicima.

Kottnig: Uprava donosi kriminalne odluke

Odgovornima smatra i one koji su ostali od bivše Uprave, kao što je direktor sektora prodaje plina koji je po njegovim riječima najveći krivac za štetu napravljenu 2021. i za ovaj debakl, te da ti ljudi nemaju povjerenje radnika.

“Apsurd. Ako postoji definicija apsurda u rječniku, onda da Uprava donosi kriminalne poslovne odluke, da onda dobiva podršku vlasnika da će analizirati svoje loše poslovne odluke i napraviti strategiju oporavka, kao da su bili pametni to ne bi napravili prvi puta”, rekao je Kottnig.

Smatra da tvrtka treba upravu sa stručnim ljudima iz energetike koji poznaju poslovanje i koju mogu ponuditi prihvatljivu cijenu građanima koji traže i vape za ponudom i žele ostati na GPZO-u kao opskrbljivaču.

Međimurje-plin, taj mali opskrbljivač kojeg cijelo vrijeme oni podcjenjuju je to već davno napravio”, rekao je Kottnig.

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) je 29. svibnja donijelo odluku kojom Međimurje-plin od GPZO-a preuzima opskrbu kućanstava na području Zagreba, jer je na natječaju ponudilo nižu cijenu od GPZO-a.

GPZO: Radnicima se isplaćuju plaće, pripremamo tužbu protiv HERA-e

Prozvana tvrtka odgovorila je nakon prosvjeda da se radnicima redovito isplaćuju plaće i ostala materijalna prava te da je njezino trenutno poslovanje redovito, a rezultati javnog natječaja HERA-e počet će se primjenjivati od listopada 2024.

Uprava GPZO-a postupa sukladno ranijim najavama. Nakon objave rezultata natječaja, provodimo analize i pripremamo se za tržišnu utakmicu, odgovorila je plinara, dodavši da će korisnike detaljno informirati o svemu na vrijeme.

N.H./H

foto: fah