Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Regionalni summit “300 najboljih” u Dubrovniku okupio više od 150 sudionika

Regionalni summit “300 najboljih” u Dubrovniku okupio više od 150 sudionika

Ovogodišnji, 6. regionalni summit poduzetnika srednje i jugoistočne Europe “300 najboljih”, koji se od 22. do 24. ožujka održava u Dubrovniku, okupio je više od 150 sudionika iz desetak država s ciljem promidžbe poduzetništva kao bitne sastavnice ukupnog razvoja društva, izvijestili su na konferenciji za novinare organizatori skupa.

Cilj tog skupa, kojega organizira Međunarodni ekonomski forum “Perspektive”, je predstaviti novitete u poduzetništvu te dostignuća i uspjehe poduzetnika pa će u okviru skupa biti dodijeljene i nagrade i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi “Stvaratelji za stoljeća”.    

Predsjednik upravnog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma “Perspektive” Vinko Ćuro upozorio je da se poduzetnici bore s nizom problema i prepreka. “Poduzetnici se danas bore s raznim tržišnim zavrzlamama te neodgovornim i neučinkovitim vladama, a uspijevaju”, istaknuo je.

Predsjednik programskog odbora summita “300 najboljih” Bahrija Umihanić kaže kako je skup i prilika za razmjenu iskustava.

“Snažan je razvoj i zaokret prema poduzetništvu, ali još uvijek tvrtke iz regije zaostaju u konkurentnosti te nam trebaju puno veće stope BDP-a. Trebaju još više napredovati na ljestvici inovativnosti”, izjavio je.

Smatra i da bi mediji trebali pomoći da se “susretnu znanost i praksa”, kao i da bi više pažnje trebali posvetiti uspješnim poduzetnicima. “Kroz fokus na uspješne poduzetnike omogućilo bi se ostalima da s manje straha ulaze u poduzetništvo, a sudionike poduzetničkog eko-sustava pozvalo da pruže veći doprinos”, objasnio je Umihanić.

Ministar u Vladi Republike Sjeverne Makedonije Zoran Šapurić na summitu “300 najboljih” očekuje prijedloge za regionalnu suradnju. Najavio je da će se u listopadu u Skoplju održati Svjetski kongres poduzetnika, na kojem se očekuje oko tisuću poduzetnika i predstavnika državnih i regionalnih vlasti.

Članica znanstvenog stručnog savjeta Svjetskog kongresa poduzetnika Gordana Nikolić izjavila je kako jugoistok Europe kaska za ostatkom kontinenta u razvoju poduzetništva pa su okupljanja ovakve vrste potrebne. “Trebamo za isti stol dovesti poduzetnike, akademsku zajednicu i državne institucije. Ne treba biti pesimističan jer brojke pokazuju da malim, ali sigurnim koracima kročimo naprijed. Poduzetnički duh posebno trebamo probuditi kod mladih, jer je to stil života, a ne nešto što se uči“, rekla je Nikolić.

P.T./hina

foto: tzdubrovnik