Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Reynolds American odbio ponudu BAT-a za preuzimanje

Reynolds American odbio ponudu BAT-a za preuzimanje

Američki proizvođač cigareta Reynolds American odbio je ponudu za preuzimanje od strane British American Tobaccoa (BAT) jer traži veću cijenu od ponuđene, doznaje Reuters.

Prošloga je mjeseca britanska duhanska skupina, koja već posjeduje 42 posto udjela u Reynoldsu, objavila da za preuzimanje ostatka dionica Reynoldsa nudi 47 milijardi dolara, a realizacijom toga posla nastala bi najveća duhanska kompanija u svijetu.

Reynolds, proizvođač Camel i Newport cigareta, traži veću cijenu, kazao je u ponedjeljak Reutersu izvor upoznat sa situacijom, dok je BAT spreman ponuditi nešto višu cijenu.

Dvije su kompanije i dalje u pregovorima, a nedavno je izvršni direktor BAT-a Nicandro Durante izjavio je da bi tim poslom stvorili američkog tržišnog lidera i najveću svjetsku duhansku kompaniju s izlistanim dionicama na burzi po neto prometu i operativnom profitu.

Tržišna vrijednost Reynoldsa iznosila je u ponedjeljak 76 milijardi dolara, a na američkom duhanskom tržištu ta tvrtka drži udjel od 34 posto, a Altria od 51 posto.

BAT je, pak, jedna od najvećih multinacionalnih duhanskih kompanija, s više od 200 vlastitih brandova, zapošljava više od 50 tisuća ljudi i prodaje 663 milijarde cigareta koje proizvodi u 44 tvornice u svijetu.

Posluje i u Hrvatskoj, gdje je sredinom prošle godine od Adris grupe kupio TDR te ostale tvrtke Adrisove duhanske poslovne jedinice po cijeni nešto višoj od pola milijarde eura. Dio te akvizicije bila je i tvornica u Kanfanaru, koja proizvodi oko 7,5 milijardi komada cigareta godišnje, od čega se oko 60 posto izvozi na strana tržišta.

D.B./H

foto: telegraph.uk