Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Rive pod vodom zbog obilne kiše, u Dubrovniku izmjeren udar juga od čak 143 km/h

Rive pod vodom zbog obilne kiše, u Dubrovniku izmjeren udar juga od čak 143 km/h

Meteoalarm je za utorak izdao crvena upozorenja za područja Jadrana. Dubrovačke vlasti izdale su posebno upozorenje za građane, a već od jutra neke istarske rive su pod vodom.

Već do 12 sati pale su vrlo obilne oborine u dijelovima Dalmacije. Posljednja 24 sata u Veloj Luci pale su čak 222 litre kiše po kvadrantom metru. Obilne oborine izazvale su bujice, ima i poplavljenih podruma, kako piše Dalmacija Danas.

Vatrogasci su zaprimili veći broj dojava zbog stabala koja padaju po prometnicama u Dubrovniku i u okolici grada. U Dubrovniku na meteorloškoj stanici Petka izmjeren je udar juga od čak 143 km/h.

“Poštovani sugrađani, Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za dubrovačko područje za danas, utorak 12. studenog 2019. Navedeno upozorenje odnosi se na mogućnosti oštećenja konstrukcija, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Također zbog velikih količina oborina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Iz svega gore navedenog sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti. Ovim putem Vas molimo da budete svjesni opasnosti te da obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća”, poručili su iz Grada Dubrovnika u priopćenju objavljenom na web stranicama.

Nakon jutrošnjeg neverina koji je zahvatio otok Murter, Pirovac i okolicu još izraženiji razvio se poslijepodne na jugu kod Rogoznice i uz grmljavinske pljuskove tom području za kratko vrijeme donio čak 30 litara kiše po metru četvornome. Nestabilno i promjenljivo vrijeme nastavit će se i tijekom večeri te osobito u drugom dijelu noći i sutra tijekom dana, kada lokalno može biti i izraženijih oborina praćenih grmljavinskim pljuskovima. Levanat će u noći zamijeniti jugo koje će brzo jačati na jako te na udare olujno. Udari sredinom dana na moru mogu dosegnuti brzine i do 130km/h, zbog čega je Meteoalarm izdao najviše crveno upozorenje za morski dio županije, te narančasto za obalni dio, javlja šibenik-meteo.

Ništa mirnije nije ni u Splitu. Vatrogasci su neprestano na terenu, olujno jugo nosi sve pred sobom, ruši stabla, nosi kontejnere, a valovi su poplavili dijelove grada.

Uslijed jake kiše i vjetra počeli su padati komadi fasade na zgradi Zdravstvene škole, zbog čega poslijepodne u ovoj školi neće biti nastave.

novo.hr

foto: fb.ivan burmas

Tagovi: