gastronomija

Home / gastronomija/Ostale vijesti / ‘Robin Hood’ restoran – naplaćuje bogatima i hrani siromašne

‘Robin Hood’ restoran – naplaćuje bogatima i hrani siromašne

Ukusna, kvalitetna hrana i čaše od kristala za beskućnike? Zvuči anđeoski i nestvarno, ali nije – barem u Madridu, gdje ordinira padre Ángel.

N1 prenosi priču iz španjolskog Robin Hood restorana, gdje beskućnike ugošćuju profesionalni konobari, a hrane se finim jelima iz kuhinje vrhunskih kuhara, potpuno besplatno.

Toplo su tako dočekali 48-godišnjeg Luisa Gallarda, čovjeka koji se u hladnoj noći, obučen u dva kaputa ušetao u restoran. Otpratili su ga do stola s crvenim stolnjakom, ispod velikog lustera. Te večeri posluživala se juha od gljiva i pečena puretina s krumpirima, a za desert su se nudili puding od vanilije i jogurt. Gallardo, koji je završio na ulici nakon to mu je propala računovodstvena firma, kaže da ga obrok podsjeća na božićne večere u njegovom domu, prije nego što ga je zbog dugova morao prodati.

Dnevno u restoranu “Robin Hood” jede oko stotinu beskućnika i siromašnih, u dvije smjene, a troškove plaćaju mušterije, koje konzumiraju obroke tijekom jutra i ručka.

Idejni tvorac, padre Ángel García Rodriguez, regrutirao je osoblje luksuznih hotela i slavne kuhare, koji su angažirani jednom tjedno.

Kaže da mu je cilj bio da siromašni jedu s istim dostojanstvom, kao i oni koji si mogu priuštiti daleko više od njih, da ne piju iz plastičnih čaša te da im vrijeme obroka bude provedeno u atmosferi druženja i razgovora.

Pravila kažu da je pjevanje dozvoljeno, ukoliko ne smetaju drugim mušterijama. Mogu koristiti besplatni internet i posuditi mobitel, ako im treba za poziv. Mogu donijeti i svoju hranu pa naručiti samo piće, a nudi im se i da pravovremeno rezerviraju kuhinju i sami kuhaju povodom rođendana ili neke druge važne prigode.

Začetnik restorana “Robin Hood” također je transformirao jednu napuštenu crkvu i od nje učinio jedinu sakralnu građevinu koja je otvorena 24 sata dnevno. To je mjesto gdje se beskućnici mogu odmoriti i zgrijati se, popiti besplatnu kavu, gledati televizor, spavati ili pohoditi misu.

novo.hr

foto: Gerard Julien/AFP