gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Samoborska kremšnita dobila status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra

Samoborska kremšnita dobila status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra

Jedna od najpopularnijih hrvatskih slastica, Samoborska kremšnita, postala je pravi hrvatski brend dobivši status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, objavljeno je u utorak na stranicama Grada Samobora.

“Prema rješenju Ministarstva kulture i medija od 18. siječnja 2021., tradicionalna Samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra i bit će upisani u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju Grada.

Postoji nekoliko recepata za ovaj kolač, ali Samoborska kremšnita je jedinstvena zbog svoje pripreme. Originalan recept osmislio je 1920-ih godina slastičar Đuro Lukačić, koji ih je pripremao sve do 1966., nakon čega je pomagao u njihovoj izradi. Dvije slastičarke, Višnja Vukmanović i Branka Žganjer originalan su recept i znanje prenijele u Kavanu Livadić i slastičarnicu U prolazu, koji su i nositelji nematerijalnog kulturnog dobra.

Ova ukusna slastica od lisnatog tijesta i kreme od tučenih jaja poznata je pod raznim nazivima na područjima srednjoeuropskih i mediteranskih zemalja, ali kako stoji u obrazloženju Ministarstva, jedna od najpoznatijih je  upravo ona Samoborska, koja je ujedno i simbol Grada Samobora zbog koje se čeka u redu, a nerijetko se kao suvenir nosi i doma.

N.H.

foto: samobor.hr