Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Saudijska Arabija uvela trošarine na duhanske proizvode i gazirana pića

Saudijska Arabija uvela trošarine na duhanske proizvode i gazirana pića

Saudijska Arabija uvela je u nedjelju trošarine na cigarete i gazirana pića kako bi se lakše nosila s padom proračunskih prihoda od prodaje nafte.

Stanovnici najveće izvoznice nafte u svijetu dugo su bili oslobođeni obveze plaćanja poreza a uživali su i u izdašnim subvencijama za gorivo. Potom su 2014. godine cijene nafte počele padati, prisilivši vladu u Rijadu da potraži nove izvore prihoda.

U nedjelju je tako na snagu stupio “selektivni porez” zbog kojeg su cijene duhanskih proizvoda udvostručene, na oko 18 (3,40 eura) do 24 riala (5,70 eura) po kutiji.

Cijene energetskih pića udvostručene su a cijene bezalkoholnih pića porasle su 50 posto, navode iz porezne uprave.

Cigarete i gazirana pića jako su popularni u Saudijskoj Arabiji gdje je konzumacija alkohola zabranjena.

Uvođenje novog poreza proizlazi iz odgovarajućeg sporazuma šest zemalja članica Vijeća za suradnju u regiji Perzijskog zaljeva (GCC) i u skladu je s preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Članice GCC-a dogovorile su također da će iduće godine uvesti porez na dodanu vrijednost od pet posto na određene kategorije proizvoda.

Od prošle godine Saudijska Arabija provodi opsežni program socijalnih i ekonomskih reformi kako bi razvila industrijsku i investicijsku bazu i poduprla mala i srednja poduzeća.

Cilj je tih reformi da se otvore nova radna mjesta i smanji ovisnost zemlje o prihodima od nafte.

Zbog naglog pada naftnih prihoda Rijad je 2015. godine zabilježio rekordni proračunski manjak od 98 milijardi dolara pa je bio prisiljen smanjiti subvencije za gorivo i još neke robe. Također su odgodili velike infrastrukturne projekte i obustavili isplatu dodataka za zaposlene u državnom sektoru.

Zahvaljujući paketu takvih mjera proračunska je izvedba u prvom ovogodišnjem tromjesečju znatno poboljšana, poručili su iz vlade.

Proračunski manjak sveden je tako u prva tri ovogodišnja mjeseca na 26 milijardi riala (6,19 milijardi eura) i na dobrom je putu da u cijeloj godini bude znatno manji od početno procijenjene 47,3 milijarde eura.

N.H./h

foto: scr.AlJazeera