Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Sberbank kupuje udio u Mail.ru, širi poslovanje u segmentu digitalnog gospodarstva

Sberbank kupuje udio u Mail.ru, širi poslovanje u segmentu digitalnog gospodarstva

Ruski zajmodavac Sberbank postigao je dogovor s financijskom grupom Gazprombank o kupnji njezina udjela u internetskoj kompaniji Mail.ru, čime nastavlja širenje poslovanja u segmentu internetskih i telekomunikacijskih usluga.

Sberbank će prema dogovoru s Gazprombankom kupiti 35-postotni udio u MF Technologiesu koji je vlasnik 58,9 posto glasačkih prava u Mail.ru.

U Gazprombanku, financijskoj grupi u vlasništvu ruske države, nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tu informaciju.

MF Technologies su prošle godine osnovali Megafon, Gazprombank, Rostec i USM holding. Njegov vlasnički udio u Mail.ru Groupu iznosi 5,2 posto ali kontrolira većinu glasova.

Prema Reutersovim izračunima, Sberbank bi tom akvizicijom stekao 1,82 posto udjela u Mail.ru i 20,3 posto glasačkih prava.

Izvršni direktor Mail.ru Boris Dobrodejev izjavio je da su zadovoljni promjenom i produbljivanjem veza sa Sberbankom. Izrazio je također nadu da će dodatno proširiti suradnju.

Sberbank i skupina ruskih banaka, među kojima je i VTB Bank, počeli su ulagati u internetske i telekomunikacijske usluge zbog slabljenja potražnje kompanija za njihovim tradicionalnim uslugama.

Mail.ru pruža usluge elektronske pošte, a osnovali su i društvene mreže VKontakte i Odnoklassniki. Godine 2016. kupili su kompaniju za usluge dostave hrane Delivery Club.

U srpnju ove godine Sberbank i Mail.ru najavili su da će uložiti do 64 milijuna rubalja (milijun dolara) u zajedničku kompaniju za usluge taksiranja i dostave hrane. U sklopu tog projekta Sberbank je postao suvlasnik Delivery Cluba, napominje Reuters.

P.T./hina

foto: mail.ru

Tagovi: ,