Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Kako se pravilno ispričati?

Kako se pravilno ispričati?

Većina misli da zna kako se lijepo ispričati. No razmislite o zadnjoj situaciji u kojoj vam je netko rekao oprosti. Možda vam je zasmetao ton glasa osobe koja se ispričala ili vas nisu gledali u oči, piše zadovoljna.hr. Otkrivamo vam koje su najčešće greške koje radimo kada se ispričavamo voljenim osobama.

1. Isprika nije iskrena
Psiholozi tvrde da je neiskrenost u ispričavanju najčešća greška. Iako je s jedne strane pohvalna želja da umirimo svojeg partnera riječima koje želi čuti, velika je šansa da oni neće biti sretni ako ne mislimo ono što izgovaramo.

Partner vas poznaje, i zna kada se ispričavate da završite svađu, a ne zato što to iskreno mislite. Vaše riječi moraju odgovarati vašem ponašanju,
kaže psihologinja Nikki Martinez. Ona savjetuje da slušate što govori druga strana, stavite se u njihove cipele i tek ćete onda moći iskreno ispričati se.

2. Opravdavate se
Postoji vrlo tanka linija između isprike i opravdavanja. Čak i ako želite nekome pokazati da ga niste htjeli povrijediti, to može izgledati kao opravdanje.

Izbjegavajte pretjeranu uzbuđenost kod ispričavanja, kaže obiteljski terapeut Dominick Hankle te dodaje da racionalizirane isprike zvuče kao predavanje i ne dolaze do srca druge osobe. Ako ste povrijedili partnera, on osjeća emocionalnu bol. Zato izbjegavajte držanje monologa u isprikama.

3. Pokušavate objasniti što ste željeli reći i napraviti

Isprike često prate riječi: Nisam to mislio, no jednostavna je činjenica da smo svojim riječima povrijedili drugu stranu bez obzira jesmo li nešto mislili ili ne.

Čak i kada je cesta popločena dobrim namjerama, možemo napraviti štetu. Najveća je pogreška kada ne priznamo nečiju emotivnu bol zbog neke rečenice koju nismo mislili izgovoriti ili koja je krivo protumačena.

4. Pretjerano korištenje riječi ako i ali
Izbrišite riječi ako i ali iz svojeg rječnika. Ultimativno loša isprika bi glasila primjerice: Žao mi je ako se osjećaš povrijeđenom, ali ona se meni nabacivala.

Takve isprike stavljaju krivnju na treću stranu i ne osvrću se na emocije povrijeđene strane. Štoviše, mogu je posramiti i stvoriti još veći jaz između partnera.

5. Opetovano ispričavanje zbog iste stvari
Za loše ponašanje se uvijek treba ispričati. No ako se stalno ponavljaju iste greške, isprika gubi svoj smisao.
Ispričavanje u tom slučaju ima manji značaj nego promjena ponašanja, kaže psihologinja Linda F. Williams.

novo.hr

foto: pixabay