Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Seksistički plakati bit će uklonjeni iz ZET-ovih tramvaja

Seksistički plakati bit će uklonjeni iz ZET-ovih tramvaja

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u petak je preporučila povlačenje spornih edukacijskih plakata iz zagrebačkih tramvaja zbog njihovih seksističkih i za žene ponižavajućih poruka, poput upozorenja da se pod utjecajem alkohola žene neoprezno upuštaju u spolne odnose s nepoznatim osobama. Iz Centra CEDAR poručili su da će plakat biti povučen.

Iz poruka s plakata može se iščitati da utjecaj alkohola na muškarce ima štetne posljedice samo na tjelesne funkcije, dok kod žena (i to svih) ponajprije utječe na ponašanje koje postaje promiskuitetno, nedostojanstveno, nerazumno i bez ikakvih kriterija s kim će stupiti u spolne odnose i s kim će zatrudnjeti, upozorava pravobraniteljica koja je uvid u sadržaj edukacijskog plakata protiv konzumacije alkohola napravila nakon brojnih pritužbi građana i medijskih upita.

“Takav način prikazivanja žena temeljem njihova spola je uvredljiv i ponižavajući što nije u skladu s načelima ravnopravnosti žena i muškaraca te s cijelim nizom nacionalnih i međunarodnih dokumenata koji seksizam i spolne stereotipe definiraju kao jedne od ozbiljnih prepreka postizanju pune ravnopravnosti spolova”, ocjenjuje pravobraniteljica.

Smatra da na plakatima nije riječ o ‘nespretnoj formulaciji’, već o seksističkom prikazivanju djevojaka i žena, a preporuku za uklanjanje plakata uputila je Centru za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj Cedar koji je u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba plakate postavio kao dio edukativnog programa promocije bezalkoholnih životnih navika kod mladih srednjoškolske dobi.

“Ne može se educirati o jednom problemu na način da se iskoristi seksizam kao ‘manje važan’ ili ‘manje štetan’, ističe se u priopćenju te podsjeća da je Parlamentarna skupština Vijeća Europe Preporukom o predstavljanju žena u medijima 1555 (2002) pozvala vlade zemalja članica, među kojima je i Hrvatska, da seksizam osude jednako kao i rasizam.

Upravo u edukativnim sadržajima treba voditi posebnu pozornost o porukama koje se šalju kako bi bile usklađene s vrijednostima za koje smo se kao društvo odlučili i koje su svi društveni čimbenici dužni poštovati.

Stoga je pravobraniteljica Centru CEDAR uputila i upozorenje te preporuku da prilikom naručivanja i odobravanja sličnih edukativnih materijala vode računa o tome sadržava li poruka (edukativna, reklamna ili druga javno izrečena i distribuirana poruka), bilo u izravnom ili prenesenom značenju, rodne stereotipe ili seksizam, te da postupe sukladno zakonskim odredbama. Isto upozorenje i preporuka proslijeđeni su i Gradskom uredu za zdravstvo, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Ksenija Rissi iz Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj – CEDAR, rekla je da se ispričava svima koji su se osjetili povrijeđeni nespretnim formulacija na plakatu. 

– Namjera nije bila takva. Kako bismo dokazali da ne želimo izazivati negativne konotacije, plakat će biti povučen, dodala je.

novo.hr

foto: scr.hrt