Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Sindikalni čelnici u dresovima poručili Vladi: Ne odustajemo!

Sindikalni čelnici u dresovima poručili Vladi: Ne odustajemo!

Sindikalni prosvjed na Markovu trgu sa zahtjevom za povećanjem koeficijenata zaposlenima u obrazovanju započeo je u podne, dok je više od dvije tisuće okupljenih skandiralo Vladi “6,11”, “Mi vas se ne bojimo” i “Dolje Vlada”. Sindikalni čelnici na prosvjedu nose navijačke majice uz poruku da “predstavljaju najuspješniju reprezentaciju Hrvatske, koja stvara i obrazuje mlade naraštaje u školskim klupama”.

S transparentima, glazbom i zviždaljkama prosvjednici su ispod Vladinih prozora došli je još jedanput zahtijevati povećanje koeficijenata za 6,11 posto, što Vlada odbija nudeći im povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, prema modelu 2+2+2 posto te eventualno još 2 posto povećanja koeficijenata, ako se do kraja lipnja ne dovrši uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama.

U podne su se prosvjednicima na Markovu trgu obratili čelnici triju sindikata obrazovanja Branimir Mihalinec, Sanja Šprem i Igor Radeka, kao i Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata, koji je organizatorima prosvjeda važan kao znak snažne međunarodne potpore jer Europska konfederacije sindikata okuplja više od 11 milijuna članova iz 48 zemalja.

Branimir Mihalinec poručio je da neće odustati od štrajka i prosvjeda dok ne isprave nepravdu prema zaposlenima u obrazovanju.

– Bez vas ova naša domovina nema nikakve šanse, poručio je Mihalinec prosvjednicima. Poručujemo premijeru Andreju Plenkoviću – nemojte dovoditi u pitanje budućnost! Premijeru, nemojte dozvoliti da Hrvatske neće biti. Sedamnaest dana ignorirali su vas, sedamnaest dana su šutjeli, tek osamnaesti dan počeli su pregovori, kao da nas nije niti bilo, dodao je Mihalinec.

– Prave se da ne znaju naše zahtjeve, čude se zašto smo u štrajku, je l’ vi znate razlog? Da ponovimo, neka čuje, želimo ispraviti nepravdu prema zaposlenima u odgoju i obrazovanju, gdje plaće zaostaju u plaćama u javnim službama, rekao je za Hrt Mihalinec. 6,11, to je poruka Vladi, rekao je Mihalinec dok su isti broj prosvjednici skandirali na Markovu trgu.

Premijeru Plenkoviću poručio je – ako ispunite naše zahtjeve, vi ste pobijedili. Ako ih ne ispunite, bit ćete gubitnik. Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike, rekao je Mihalinec.

Prosvjednicima se obratio i glavni tajnik slovenskog Sindikata odgoja i obrazovanja i potpredsjednik Europskog povjerenstva sindikata obrazovanja Branimir Štrukelj poručivši hrvatskim kolegama da ustraju u naporima za povećanjem plaća.

– Ustrajte dragi prijatelji, u pravu ste i to vam pripada, kazao je.  Vi ne štrajkate zato što bi htjeli nešto posebno za sebe, već da se izjednačite sa drugima, dodao je slovenski sindikalac.

U jednom trenutku s prozora zgrade Hrvatskog sabora pokazan je papir s natpisom “Podrška”, koji su držali zastupnici Mosta Miro Bulj i Marko Sladoljev, na što su prosvjednici oduševljeno skandirali.

novo.hr

foto: scr.hrt

Tagovi: