Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Sindikat turizma protiv uvoza radne snage i za povećanje plaća

Sindikat turizma protiv uvoza radne snage i za povećanje plaća

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) protivi se uvozu radne snage za turizam i ugostiteljstvo jer vjeruju da se radnici mogu naći i u Hrvatskoj, ali im iduće godine treba dati bolje uvjete s povećanjem minimalne plaće sa sadašnjih 3.120 na oko 3.800 kuna, poručuje predsjednik STUH-a Eduard Andrić.

“Teško je očekivati da će poslodavci sada pristati na povećanje plaća za iduću godinu, s obzirom na najavljeno povećanje stope PDV-a na ugostiteljske usluge, no s obzirom na nedostatak radne snage već ove godine, a što bi iduće moglo biti i jače izraženo jer su i potrebe veće, smatramo da do rasta plaća u turizmu i ugostiteljstvu mora doći. Uostalom, svima je jasno da turizam nosi gotovo cijelo hrvatsko gospodarstvo i krajnje je vrijeme da se politika prema radnicima u turizmu i ugostiteljstvu promijeni jer godinama ‘mlatimo praznu slamu’ i znamo gdje su problemi, ali ih ne rješavamo”, naglašava Andrić.

Ove se godine tražilo za turizam i ugostiteljstvo oko 15 tisuća novih radnika, i jedva ih se našlo, a iduće godine, prema procjenama, tražit će ih se barem oko 20 tisuća.

Upozorava pritom i da je nakon ove ljetne sezone i sa zatvaranjem hotela i drugih objekta dosta ljudi, primjerice iz Slavonije koji su radili kao sezonci, ali i za stalno na obali, otišlo iz zemlje, većinom raditi u Austriju i Irsku gdje su plaće u tom sektoru daleko bolje.

Primjerice, Austrija, koja je također u potrazi za radnicima kojih im nedostaje, konobarima nudi 1.300 eura plaću plus 13. plaću te smještaj i hranu, a uz to, tamo je, kao i u Irskoj, kupovna moć i standard građana veći pa radnici i od napojnice mogu očekivati više nego u Hrvatskoj.

“Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu moraju konačno shvatiti da kvalitetnog radnika moraju i više platiti, jer njega u turizmu, za razliku od nekih drugih djelatnosti, ne može zamijeniti neki softver ili stroj, a mora se promijeniti i odnos prema sezoncima, omogućiti im plaćeni smještaj i drugi bolji uvjeti, poput ugovora, edukacije. Općenito, treba ljude, pogotovo mlade, više zainteresirati za rad u turizmu i kroz plaće, ali i kroz školovanje s više, pa i plaćene prakse”, zaključuje Andrić.

Svi u društvu žele da djelatnici imaju bolje uvjete, ali..

Svatko u društvu želi (barem u normalnim društvima) da djelatnici imaju čim bolje uvjete. Ne samo veću plaću, nego i ostale pogodnosti. Ne biste vjerovali, čak i većina poslodavaca koji rade ozbiljno i na ‘dulje staze’ to žele. Sigurno ima dosta i kvazi poslodavaca, i u gostiteljstvu i inače, koji imaju neke druge ciljeve, ali za takve se ionako brzo pročuje.

Zašto je to u Hrvatskoj trenutno malo teže ispuniti? Kao i uvijek razloga je mnogo, ali najviše zbog prevelikih poreza ali i ostalih nameta i birokracije. Rad u Hrvatskoj je jednostavno preskup, ma kako to teško zvučalo svakom djelatniku. Nisu plaće velike, nego je rad preskup. To je ta razlika koju uzima država.

Drugi razlog relativno malih plaća u ugostiteljstvu su finalne cijene hotela, restorana i kafića. Iako su i takve cijene većem dijelu građana Hrvatske preskupe, one su realno dosta povoljnije od cijena u Austriji ili Irskoj, s kojima uspoređujemo cijenu rada. Zbog čega su cijene u tim zemljama takve, ovisi o mnogo faktora, no to će biti tema nekog novog teksta.

Dragan Bacinger/hina

foto: hina