Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Slovenci nakon dugotrajnog zatvaranja jedva dočekali putovanja, u nedjelju avion za Tenerife pun putnika

Slovenci nakon dugotrajnog zatvaranja jedva dočekali putovanja, u nedjelju avion za Tenerife pun putnika

Velik interes Slovenaca za turistička putovanja nakon dugotrajnog zatvaranja potvrdio je prvi čarter let kojim je jutros na Tenerife na sedmodnevni odmor otputovalo 180 putnika u organizaciji nekoliko agencija.

Za slobodna mjesta u zrakoplovu prijevoznika Trade Air interes je bio golem i rasprodana su u roku od nekoliko dana, nakon poboljšanja epidemiološke situacije u državi, ali i boljih vremenskih prilika te budućih blagdana.

Turističke agencije zato planiraju još nekoliko čarter letova za udaljene egzotične destinacije, a već nude i paket aranžmane na tradicionalnim, klasičnim turističkim odredištima Slovenaca, među kojima je Hrvatska u samom vrhu.

Očito je da ljudi žele putovati, a putovanja organiziramo uz sve sigurnosne protokole koje treba u cijelosti primijeniti – navode u Kompasu, jednoj od agencija koje su organizirale let na Tenerife.

Upravitelj ljubljanske zračne luke Fraport Slovenija kaže da tijekom preostale zimske sezone nakon prvog čartera imaju u planu njih još nekoliko. Ujedinjeni Arapski Emirati, Dubai, Sejšeli, Maldivi, Zanzibar, Karipski otoci, Meksiko, neke su od zimskih destinacija za koje vlada prilično zanimanje, ali i Sarajevo zbog skijanja na Jahorini, no najpopularnije proljetno i ljetno odredišta ostaje Sredozemlje, posebno hrvatska obala.

Za putovanja u inozemstvo, u Sloveniji je i dalje na snazi preporuka vlade da se ne putuje, osim u nužnim i izuzetnim opravdanim slučajevima, kao što su odlasci zbog studijskih obveza, znanstvene suradnje ili zdravstvenih potreba, a sva ostala putovanja trebalo bi odgoditi. Ako se neki ipak odluče na turistička putovanja, preporučuje im se velik oprez.

Turisti koji su otputovali na Tenerife morali su zbog španjolskih vlasti predočiti negativan PCR test na koronavirus, a trebat će se testirati i na aerodromu nakon povratka, osim ako nisu preboljeli COVID-19 ili su već cijepljeni protiv te zarazne bolesti.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je nedavno svoje državljane koji odlaze u zemlje s težom epidemiološkom situacijom da to čine na svoju odgovornost i da ne trebaju računati na konzularnu pomoć u slučaju komplikacija ili na organiziranu “evakuaciju” u domovinu, kako je to silom prilika bilo organizirano u proljeće 2020., u prvom valu pandemije, kad je u zemlju vraćeno nekoliko tisuća građana s udaljenih lokacija širom svijeta.

P.T./H

foto: qantas