Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Slovenija odgađa privatizaciju Nove ljubljanske banke

Slovenija odgađa privatizaciju Nove ljubljanske banke

Slovenija je odlučila zamrznuti privatizaciju Nove ljubljanske banke (NLB) unatoč obećanju Europskoj komisiji da će se do kraja iduće godine odreći državnog vlasništva u njoj kako dokapitalizacija proračunskim sredstvima iz 2013. i 2014. ne bi bila smatrana nedopuštenom državnom pomoći, piše u srijedu slovenski poslovni dnevnik Finance pozivajući se na izjave vladinih dužnosnika.

Da je privatizacija NLB-a do daljnjega stavljena ad-acta, nedavno je izjavila visoka predstavnica Ministarstva financija, a sada i premijer Miro Cerar, navodi list.

Finance pišu da je Cerar ovih dana za Bloomberg izjavio kako će njegova vlada poštovati obveze prema Europskoj komisiji, ali da će privatizaciju NLB-a vjerojatno odgoditi zbog aktualnih prilika na financijskom tržištu, pri čemu je spomenuo nesigurnost koju izaziva Brexit.

“Moramo imati u vidu događaje u Europi i, bude li potrebno, reorganizirati vremenski termin cijelog postupka privatizacije NLB-a”, kazao je Cerar, dodavši kako je riječ o njegovu osobnom mišljenju iako će konačnu odluku o odgodi morati donijeti nezavisni državni fond koji upravlja portfeljem u vlasništvu države.

Slovenija je prije dva mjeseca objavila da će državni udio u NLB-u sa sadašnjih 100 smanjiti na 25 posto, prodajom dionica NLB-a putem inicijalne javne ponude (IPO), a kao konzultanta angažirala je Deutsche Bank.

Najavljivalo se da bi postupak prodaje mogao početi u drugom kvartalu 2017. raspisivanjem prodaje dionica stranim investitorima, odmah nakon objave ovogodišnjih poslovnih rezultata banke koja zadnje dvije godine posluje pozitivno.

Finance tvrde da slovenski dužnosnici u zadnje vrijeme intenzivno politički lobiraju u Bruxellesu kako bi ishodili odobrenje za produženje roka izlaska države iz većinskog vlasničkog udjela u NLB-u.

Više slovenskih ekonomista zadnjih mjeseci upozorava da nije pravo vrijeme za prodaju NLB-a zbog stanja na europskom i svjetskom financijskom tržištu gdje je interes stranih investitora za ulaganje u manje banke u srednjoj i istočnoj Europi zadnjih godina znatno smanjen.

Upozoravali su i na razočaravajuće rezultate u pogledu cijene koje je Slovenija postigla prodajom Nove kreditne banke Maribor, druge najveće u državi, koja je sredinom godine prodana američkom financijskom fondu za 400 milijuna eura, tri puta manje nego što je uložila u njenu zadnju dokapitalizaciju kako bi je sanirala i osposobila za opstanak na tržištu.

D.B./hina

foto: zurnal24.si