Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Slovenija u prvih šest mjeseci ostvarila suficit u robnoj razmjeni od 417,5 milijuna eura

Slovenija u prvih šest mjeseci ostvarila suficit u robnoj razmjeni od 417,5 milijuna eura

Slovenija je u prvih šest mjeseci ove godine izvezla roba u vrijednosti 15,5 milijardi eura, dok je uvoz iznosio 15,1 milijardu eura pa je suficit u robnoj razmjeni iznosio 417,5 milijuna eura, objavio je u četvrtak slovenski statistički zavod.

Izvoz je u prvoj polovici ove godine povećan za 11,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz rastao sporije, za 10,9 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvom polugodištu ove godine iznosio je 2,8 posto, pokazuju podaci slovenskog statističkog zavoda.

Glavno izvozno i uvozno područje ostaje države članice EU-a, a najvažnije zemlje i po izvozu i uvozu Njemačka i Italija. 

Po podacima slovenske statistike, izvoz u 28-članu Europsku uniju u prvom je polugodištu porastao za 11,8 posto, na nešto više od 12 milijardi eura, dok je uvoz porastao za 8,5 posto, na 11,9 milijardi eura.

U zemlje nečlanice EU-a slovenske su tvrtke u prvih je šest mjeseci izvezle roba u vrijednosti 3,5 milijardi eura, što je 9 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je uvoz iz tih zemalja snažnije porastao, za 21 posto, na 3,2 milijarde eura.

Po podacima slovenskog statističkog zavoda, u prvom su polugodištu glavni izvozni proizvodi bili osobni automobili i dijelovi za automobile te farmaceutski proizvodi, dok u uvozu dominiraju automobili i motorna ulja.

K.A./hina

foto: wikimedia