Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Slovenska Krka lani s 1,33 milijarde eura prihoda ostvarila rekordan rezultat tvrtke

Slovenska Krka lani s 1,33 milijarde eura prihoda ostvarila rekordan rezultat tvrtke

Slovenski proizvođač generičkih lijekova  “Krka” lani je, prema nerevidiranim podacima, zabilježio 1,33 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 5,2 posto više nego u prethodnoj godini, uz čistu dobit od 174 milijuna eura, što je porast od 14 posto, objavila je u četvrtak farmaceutska grupa iz Novog Mesta.

Povećali smo prodaju na svim tržištima i ostvarili rekordan poslovni rezultat u 65 godina postojanja kompanije, kazao je na konferenciji za novinare direktor tvrtke Jože Colarič.

Najveća prodajna regija za Krku, kako je izneseno na prezentaciji lanjskog poslovanja, i dalje je istočna Europa, na koju otpada skoro trećina ukupne prodaje, a najveći pojedinačno tržište je Ruska Federacija, gdje je plasirano proizvoda za 274 milijuna eura, dva posto više nego 2017. godine.

Krkina prodaja u Sloveniji je porasla u prošloj godini za 4 posto, na 89 milijuna eura, u istočnoj Europi ukupan rast prodaje iznosi 7 posto, a u srednjoj Europi 5 posto, u regiji jugoistočne Europe porast je 9 posto, a na prekomorskim tržištima 12 posto, izneseno je u nerevidiranim poslovnim rezultatima Krke za prošlu godinu.

Krka trenutno zapošljava 11.400 ljudi, od čega malo više od polovice u inozemstvu, s velikim tvornicama lijekova u Rusiji i Poljskoj, a lani je broj zaposlenih povećan za 5 posto.

Ove godine Krka planira prodaju od 1,375 milijardi eura, uz 172 milijuna eura dobiti te povećanje broja zaposlenih za 4 posto, a poslovanje u prvom dijelu godine pokazuje da će se planovi ispuniti, potvrdio je Colarič, kojega smatraju jednim od najuspješnijih menadžera u susjednoj državi, gdje se neposredno nakon izbora, ako ne završe jasnim rezultatom, njegovo ime često spominje u kombinacijama za “tehničkog” mandatara.

T.R./hina

foto: Krka

Tagovi: ,