Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Slovenska Krka povećala prošle godine prodaju na gotovo 1,5 milijardi eura

Slovenska Krka povećala prošle godine prodaju na gotovo 1,5 milijardi eura

Slovenska Grupa Krka grupa povećala je prošle godine prodaju za 12 posto, na gotovo 1,5 milijardi eura. U Njemačkoj su bili još uspješniji, povećali su prodaju za 18 posto. Upravo je Njemačka treće najveće tržište Krke nakon Rusije i Poljske, gdje je lani ostvarila 85 milijuna eura prihoda, pišu Finance.

Prvi razlog zašto je Krka uspješna u Njemačkoj jest taj što tamo ima tvornicu. Za razliku od ostala dva najveća tržišta, gdje je slovenska farmaceutska kompanija sama izgradila tvornice, u Njemačkoj su preuzeli lokalnog proizvođača, tvrtku TAD Pharma.

Sjedište joj je u gradu Cuxhaven na Sjevernom moru, a upravo je ta akvizicija je bila ključna za odlučniji Krkin ulazak na njemačko tržište. Za njemačku farmaceutsku tvrtku Krka je platila 97 milijuna eura. Kupovina se itekako isplatila jer se Krka odlično pozicionirala na njemačkom tržištu, a prošle godine bila je uspješna i na tom za farmaceute najkonkurentnijem europskom tržištu.

Nesposobni konkurenti
“Krka je prošle godine u Njemačkoj bila uspješna iz tri razloga. Na tržištu smo dobro predstavili 14 novih proizvoda. To su lijekovi za bolesti kardiovaskularnog i središnjeg živčanog sustava, kao i onkološka i antivirusna sredstva.

Drugi je razlog što smo uspjeli iskoristiti prilike koje su nam se ponudile zbog nesposobnosti naših konkurenata da isporuče dovoljne količine proizvoda. Tako smo prošle godine dodatno ojačali svoju poziciju vodećeg dobavljača dovoljnih količina sartana, lijekova za krvni tlak. Prošle godine bili smo najuspješniji s proizvodima koji uključuju aktivni sastojak valsartan i kombinaciju amlodipina i valsartana. Postigli smo više od 50% tržišnog udjela u ovom segmentu”, rekao je Davor Kalin, direktor TAD Pharme.

Krkini konkurenti imali su problema s nabavom valsartana od prošle godine. Kupovali su lijek u Kini, a Europska agencija za lijekove zabranila ga je zbog sumnje u kancerogenost. “Uspješni smo i s drugim kombiniranim lijekovima: ramiprilom s amlodipinom za snižavanje krvnog tlaka, ezetimibom sa simvastatinom za liječenje visokog kolesterola u krvi, te kombiniranim lijekom s amlodipinom, valsartanom i hidroklorotiazidom, također za kontrolu krvnog tlaka”, objašnjava Kalin.

Kombinirani lijekovi su novi lijekovi koji u jednoj tableti imaju dvije ili tri aktivne tvari. Jedna tableta, na primjer, brine o odvajanju vode, snižavanju tlaka i snižavanju razine kolesterola. Upotreba takvih lijekova smanjit će broj tableta koje pacijent uzima. Što je još važnije, lijekovi su konzistentniji i bolji, a bolja je i kontrola terapije.

Treći važan razlog prošlogodišnjeg uspjeha je taj što je Krka jedan od rijetkih pružatelja usluga koji bolnicama pruža bolje i točnije informacije o isporučenim lijekovima, kako bi se spriječilo da krivotvorine uđe na tržište.

Direktiva EU FMD zahtijeva od veljače prošle godine da svi proizvođači prate gotovo svaku kutiju lijekova tijekom proizvodnog procesa pa sve do ljekarne u kojoj će se prodavati. “Jedan smo od rijetkih pružatelja usluga koji bolnicama nudi još više podataka. Uz potrebnu sljedivost ili činjenicu da svaka kutija lijekova ima svoj broj, Krka također pruža bolnicama i agregaciju tih podataka, što im olakšava rad”, objasnio je Kalin.

P.T.

foto: Krka