Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Slovenske kompanije u prošloj godini ostvarile 100,9 milijardi eura prihoda

Slovenske kompanije u prošloj godini ostvarile 100,9 milijardi eura prihoda

Slovenske kompanije u prošloj su godini ostvarile 100,9 milijardi eura prihoda, što je 9 posto više nego 2017. godine, dok je njihova čista dobit porasla 16 posto, na 4,2 milijarde eura, objavila je državna agencija za javne evidencije (AJPES).

S izuzetkom pretkrizne 2007. godine, ostvarena je ukupno najveća čista dobit na razini slovenskog gospodarstva do sada, a pojedini pokazatelji i bolji su nego u pretkriznom razdoblju, kazao je na konferenciji za novinare u utorak Marjan Širaj, šef sektora za statistiko i informiranje u AJPES-u.

Pokazatelji razvitka slovenskog gospodarstva zadnjih su godina pozitivni, ali se sada rast usporava, a problem je i premala dodatna vrijednost po zaposlenom ako Slovenija želi dostići najrazvijenije zemlje Europske unije, dodao je Širaj.

Neto dodana vrijednost po zaposlenom lani se povećala za skromnih dva posto i iznosi 44.415 eura, što je znatno ispod 60.000 eura, razine koju je slovenska Gospodarska komora postavila za cilj do 2025. godine.

Ukupna neto dodana vrijednost na razini slovenskog gospodarstva iznosila je lani 22,3 milijarde eura, a 40 posto prihoda poduzeća su lani ostvarila u prodaji na stranim tržištima.

K.A./hina

foto: arhiva.nh