gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Slučaj kravljeg ludila u Nizozemskoj

Slučaj kravljeg ludila u Nizozemskoj

Nizozemska je izvijestila o slučaju goveđe spongiformne encefalopatije (BSE) na stočarskoj farmi, naglasivši da meso oboljele životinje nije dospjelo u prehrambeni lanac pa nema opasnosti za javno zdravlje.

Konzumiranje mesa životinje oboljele od ‘kravljeg ludila’ može kod ljudi izazvati smrtonosnu Creutzfeldt-Jakobovu bolest, podsjeća agencija dpa.

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je o slučaju BSE parlament u Den Haagu, ne navodeći lokaciju farme. Vlasti su istaknule da je objekt izoliran i da je zabranjen odvoz gnojiva, mesa i životinja.

Nadležne službe nastoje identificirati telad zaražene životinje, koja bi trebala biti usmrćena. Dodali su da će usmrćena biti i goveda koja su jela istu hranu.

Laboratorij tek treba utvrditi kojom je varijantom BSE-a životinja bila zaražena.

Nizozemska nije registrirala slučaj takozvane atipične varijante kravljeg ludila od 2011. godine. Takav oblik bolesti može se razviti, primjerice, kod starih životinja.

Takozvana klasična varijanta prvi je puta registrirana u Britaniji 1986. godine, a izazvali su je životinjski proteini u stočnoj hrani.

Nizozemska je od 1997. registrirala 88 slučajeva klasičnog BSE-a.

T.R.

foto: fah