Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Snažna eksplozija u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu

Snažna eksplozija u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu

Stanovnici Slavonskog Broda i okolice čuli su u utorak u 21 sat i 30 minuta snažnu eksploziju iz smjera Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, a nekoliko trenutaka kasnije mogao se vidjeti snažan plamen.

Požar je stavljen pod nadzor nešto prije 23 sata. Nema poginulih, osam je ozlijeđenih radnika. Oni su zbrinuti u Domu zdravlja u Bosanskom Brodu i izvan su životne opasnosti, rekao je za Hrt Ilija Jovičić, načelnik općine Bosanski Brod.

Građani Slavonskog Broda svjedočili su kako su se od detonacije tresli prozori te su rekli kako je ‘bilo kao u ratu’. Uz to se gradom navodno širio neugodan miris.

Na hitnoj sjednici županijskog i gradskog Stožera zaštite i spašavanja koja je održana odmah nakon eksplozije, rečeno je da su koncentracije onečišćujućih tvari u zraku izmjerene u utorak u 22 sata unutar dozvoljenih granica, te da će se nastaviti pratiti koncentracije onečišćujućih tvari u zraku o čemu će se građane izvještavati.

Nije eksplodiralo izomaks postrojenje

Iako je prema prvim informacijama eksplodiralo izomaks postrojenje, to se na sreću nije dogodilo. Na to je postrojenje gradonačelnik Slavonskog broda Mirko Duspara ranije upozoravao.

‘Rafinerija Bosanski Brod je jedina rafinerija u Europi koja ima izomaks postrojenja. To je izuzetno opasno postrojenje ako se ono ne održava kako treba – to je jedna jaka hidrogenska bomba koja bi praktično uništila oba ova grada da, nedajbože, dođe do havarije’, kazao je.

Kako doznaju novosti.rs eksplodiralo je postrojenje 04, koje se nalazi u blizini postrojenja Izomaks. ‘To je benzin, nafta, dobra stvar je da je to malo dalje od postrojenja koje je puno opasnije’, kazao je Duspara u utorak navečer.

novo.hr

foto: scr.hrt