Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Splitski Typeqast razvija tehnologiju traženja opreme za belgijske bolnice

Splitski Typeqast razvija tehnologiju traženja opreme za belgijske bolnice

​Splitska IT tvrtka​ Typeqast razvija on-line tehnologiju praćenja inventara, kojom će unaprijediti belgijski zdravstveni sustav, izvijestili su iz te tvrtke.

U razgovoru za Hinu, direktor Typeqasta Marko Barić je izjavio da u suradnji s belgijskom tvrtkom Sensinx, za njihovu najveću bolnicu pomoću najnovije tehnologije razvijaju platformu “Smart healthcare” pametne zdravstvene skrbi, u dogovoru su s još desetak tamošnjih bolnica, a cilj platforme je olakšati upravljanje inventarom.

“Trenutno je projekt u fazi implementacije, sve se razvija kod nas u Splitu. Na razvijanju platforme radi naš tim od pet zaposlenika i sada završavamo prvu pilot fazu. Belgijska bolnica je jedan od investitora projekta i vidi jasnu korist implementacije tog sustava koji je primjenjiv bilo gdje”, kaže Barić.

Objašnjava kako je utvrđeno da osoblje u bolnicama troši sat vremena dnevno na traženje opreme, umjesto da to vrijeme provodi s bolesnicima, a zaključeno je i da je oko 20 posto opreme u bolnicama višak jer se zagubi, prođe joj rok trajanja ili se kvari. Zahvaljujući “splitskoj pameti”, u budućnosti bi belgijske bolnice na svojoj opremi trebale imati bluetooth tagove (koji su veličine novčanice od 2 kune), te tako, primjerice, pratiti kretanje kolica za osobe s invaliditetom, prenosivih medicinskih uređaja, kreveta, opreme za medicinske zahvate i ostalu opremu po bolnici. U bluetooth tagovima će biti ugrađena baterija koja će trajati pet godina, dvostranim se ljepilom zalijepi na opremu i, koristeći wifi antene po bolnici, oprema se bez problema locira i prati njihovo kretanje.

“Na taj način, osim što će osoblje u svakom trenutku znati gdje im je oprema, lakše će moći obavljati inventure i servisiranje opreme. Sustav koji razvijamo će, primjerice, medicinskoj sestri omogućiti da uz pomoć mobilne aplikacije potraži potrebnu opremu, a potom će joj se otvoriti karta bolnice i točno mjesto gdje se ta oprema nalazi. Postojat će i opcije da medicinsko osoblje može i rezervirati određenu opremu. Sve to u osnovi medicinskom osoblju omogućava pametno upravljanje inventarom, dok je krajnji cilj smanjivanje troškova i povećanje brige za pacijenta“, kazao je Barić.

Typeqast je softwerska development agencija koja se bavi razvojem modernih programerskih rješenja za razne klijente. Trenutno radi za 15 klijenata. Ta je tvrtka investicija nekoliko nizozemskih kompanija, s 80 zaposlenih. Pedeset ih je zaposleno u Splitu, 30 u Zagrebu, a prosjek godina zaposlenika je 28. Za godinu i pol dana planiraju imati ukupno 150 zaposlenika.

K.A./hina

foto: Typecast