Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Srbija priprema lex specialis za rješenje problema s kreditima u švicarskim francima

Srbija priprema lex specialis za rješenje problema s kreditima u švicarskim francima

Srbijanski ministar financija Siniša Mali najavio je u petak da bi u nedjelju trebao biti postignut konačan dogovor o finalnoj verziji posebnog zakona kojim bi se kompromisno regulirali višegodišnji problemi građana zaduženih u švicarskim francima.

“U nedjelju treba očekivati finalni dogovor i finalnu verziju nacrta zakona koji bismo onda usvojili u vladi početkom tjedna”, rekao je Mali novinarima u petak u Beogradu.

Već polovicom ovog tjedna taj bi se prijedlog zakona mogao naći pred zastupnicima u Skupštini Srbije uz zahtjev vlade da bude usvojen po žurnom postupku.

Poseban zakon, lex specialis, koji se u Srbiji priprema za rješavanje problema građana zaduženih u švicarskim francima, bit će povoljniji za dužnike nego za banke, uz mogućnost otpisa glavnice kredita do 40 posto, koji će međusobno raspodijeliti država i bankarski sektor, doznaje se u petak u Beogradu.

Zaduženi u švicarcima bankama duguju, prema posljednjim dostupnim podacima, još oko 540 milijuna eura.

Nastavljeno je usuglašavanje prijedloga lex specialisa o kojem su već pregovarali država, bankari i dužnici, a na stolu je ponuda u kojoj će država sudjelovati u trošku s 15 posto pokrivene glavnice, a banke bi trebale oprostiti između 22 i 23 posto, uz dodatno olakšanje bankama za umanjenje poreza od dva do tri postotka koje nudi država.

Dužnici su u dosadašnjim pregovorima tražili otpis polovice glavnice, banke su pristajale na 30 posto, ali je država podvukla crtu, inzistirajući i da budući lex specialis mora obuhvatiti sve dužnike koji otplaćuju zajmove vezane uz franak, a ne samo one čija je glavnica oko 50.000 eura, na čemu su inzistirale banke.

Prema informacijama upućenih u pregovore, ponuđenim rješenjem su puno više bile zadovoljne udruge građana zaduženih u švicarcima nego li banke.

Na mogućnost otpisa dugova pregovarače je usmjerilo pravno stajalište Vrhovnog kasacijskog suda od 2. travnja kojim se indeksiranje kredita u švicarcima smatra ništavim, uz preporuku da se iznosi konvertiraju u eure.

Poslije predviđenog otpisa 40 posto preostalog duga, ne računajući kamate, iznos nove glavnice bi se, po prijedlogu zakona, indeksirao u eurima, po službenom srednjem tečaju na dan konverzije.

T.R./hina

foto: CFB