Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Stižu osobne iskaznice s biometrijskim identifikatorima

Stižu osobne iskaznice s biometrijskim identifikatorima

Vlada je u hitnu proceduru poslala izmjene zakona o osobnoj iskaznici (EU) prema kojoj će svaka iskaznica imati posebni čip koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

Izmjene su donesene temeljem Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije koja je na snagu stupila 1. kolovoza prošle godine, a izravno će se primjenjivati u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Mijenja se i sam izgled osobne iskaznice – na prednjoj strani sadržavat će dvoslovnu oznaku RH, otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica, koje simboliziraju EU. Izmjenama zakona omogućava se stvaranje preduvjeta za korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobilnim uređajima, odnosno omogućava se građanima pristup elektroničkim uslugama i pravovaljano elektroničko potpisivanje dokumenata korištenjem mobilnih telefona ili tableta.

N.H.

foto: mup.arhiva