Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Stota godišnjica rođenja Ivana Pavla II.

Stota godišnjica rođenja Ivana Pavla II.

Poljska danas slavi stogodišnjicu rođenja Karola Wojtyle – čovjeka koji je postao papa Ivan Pavao II., svetac Katoličke Crkve i jedna od najutjecajnijih osoba drugog dijela 20. stoljeća.

Svečana obilježavanja predviđena su danas diljem zemlje u kojoj se Ivan Pavao II. smatra jednim od njezinih najvećih sinova. 

Tijekom 26-godišnjeg pontifikata bio je zamašnjak rušenja komunizma i kritičar liberalnog kapitalizma. Posegnuo je prema mladima i pokušao zaliječiti rane s muslimanima i Židovima.

Popodne će krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski njemu u čast služiti misu, a papa Franjo obratiti se navečer Poljacima putem državne televizije.

Ivan Pavao II. bio je čovjek milosrđa jer pravda i milosrđe idu zajedno, kazao je papa Franjo u ponedjeljak ujutro.

I politički lideri obilježit će stogodišnjicu Wojtylina rođenja jer ga se smatra zaslužnim što su Poljska i regija mirno prešle iz komunizma u demokraciju. 

Premijer Mateusz Morawiecki u ponedjeljak ujutro predao je komad Berlinskog zida Muzeju Ivana Pavla II. u Varšavi, u simboličnom potezu kojem je nazočio i njemački veleposlanik.

Neki su događaji, poput nacionalnog hodočašća u Rim, odgođeni zbog koronavirusa. Prigodni koncerti bit će održani bez publike i prenošeni na televiziji i internetu. 

Simbol, ne i učitelj

Iako je Ivan Pavao II. snažan simbol, mnogi njegovi sunarodnjaci nemaju entuzijazma za njegova učenja. 

Ograničavamo se na citate, godišnjice, imenovanja ulica ili škola po njemu, ali proučavanje važnih dijelova njegova pontifikata u drugom planu, kaže dominikanski svećenik Maciej Zieba.

– A ostavio nam je mnogo toga što treba slijediti.

Njegove misli o ekologiji, feminizmu, o moralnim temeljima demokracije i kapitalizma “danas su čak i relevantniji nego prije 30 ili 40 godina, dodaje Zieba. 

– On je pisao o globalizaciji i problemima koji iz globalizacije proizlaze dok to još bilo u začetku, kazao je svećenik. 

I nije apsolutno htio da se njegovo nasljeđe i sjećanje koristi za političke dobitke. Uvijek je kritizirao spregu crkve i države i sve oblike nacionalizma, naglasio je Zieba.

Utjecaj na generacije Poljaka

Jasno je da je Ivan Pavao II. utjecao na cijele naraštaje Poljaka. Njegovo razmišljanje o pobačaju, na primjer, samo je jedan opipljiv primjer toga, kaže katolička spisateljica Ewa Czaczkowska

Njegovo vodstvo nedostaje u modernoj Poljskoj, ne samo zato jer je uvijek znao “smanjiti napetosti i umiriti strahove”, dodala je. 

Ona tvrdi da su optužbe da nije pravodobno i primjerno reagirao na pedofilske skandale, što mu kritičari najviše zamjeraju, nepravedne su i ne kaljaju njegov ugled u Poljskoj. “On je pokrenuo borbu protiv pedofilije”, uvjerena je Czaczkowska. 

– Reagirao je odlučno i brzo, naglašava.

Drugi nisu baš sigurni u to. 

Iacopo Scaramuzzi, novinar i autor knjiga o Vatikanu, kaže da Ivan Pavao II. “nije želio vidjeti” tragediju seksualnog zlostavljanja maloljetnika. 

– Nije uspio prihvatiti konstruktivne kritike koje smo mu slali izvan Crkve, rekao je. 

P.T./hina

foto: novo.hr