Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / STOŽER; U Hrvatskoj 77 novooboljelih, ukupno 867. Na respiratoru 32 osobe, 67 oporavljenih

STOŽER; U Hrvatskoj 77 novooboljelih, ukupno 867. Na respiratoru 32 osobe, 67 oporavljenih

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u 14 sati nove podatke o o koronavirusu u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da je u posljednjih 24 sata 77 novooboljelih od koronavirusa. Ukupno 867 oboljelih u Hrvatskoj. Napravljeno je 7015 testova, u 24 sata 611. Na respiratru su 32 osobe, 5 više nego jučer. I dalje je šestero preminulih, a oporavljenih 67.

Tijek konferencije:

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da je u posljednjih 24 sata 77 novooboljelih od koronavirusa. Ukupno 867 oboljelih u Hrvatskoj. Napravljeno je 7015 testova, u 24 sata 611. Na respiratru su 32 osobe, 5 više nego jučer. I dalje je šestero preminulih, a oporavljenih 67.

”To je isto kao i jučer i pokazuje da su naše mjere dobre”, kazao je Beroš. “Ovo govori da su naše mjere dobre, a i nakon prvog šoka od pojave koronavirusa, sustav se pomalo vraća u normalu”, dodao je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak otkrio je da prve analize pokazuju da nema porasta broja novooboljelih u Zagrebu kao posljedice okupljanja ljudi nakon potresa.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako je stožerima poslala uputa o primjeni mjera u vezi s poljoprivredom. “Vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal mogu raditi uz obvezu poštivanja odluku o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite”, kazao je.

“U ovoj nevolji nitko ne ostaje sam, tako ni Zagreb. Vatrogasci iz 10 gradova došli su pomoći zagrebačkim vatrogascima i ostat će tu sve do 7. travnja. Hvala im”, dodao je Božinović.

Ministar Božinović je izvijestio da je kod sedmero policijskih službenika potvrđena zaraza koronavirusom.

“Što se tiče kršenja samoizolacije, utvrđeno je 970 slučajeva, a bilo je preko 3000 prijava”, dodao je ministar.

“Jutros ste mogli čuti obraćanje ministra Malenice, koji je objasnio sustav koji testiramo. Radi se o umreženom sustavu gdje će se na pojednostavljeni način, elektronskim putem, izdavati propusnice za izlazak iz gradova. Sada će krenuti izdavanje na taj način”, rekao je Božinović.

Alemka Markotić komentirala je utjecaj antimalarika na liječenje. “Postoje informacije da bi moglo biti benefita, ali nema jasnih informacija o tome. Kontinuirano se pojavljuju razne ideje što bi se moglo koristiti, pritisak je da se počnu koristiti biološki lijekovi, treba biti jako oprezan jer oni utječu na imunološki sustav. Nema novih novosti o cjepivu”, kazala je.

Odgovorila je i na pitanje o stigmatizaciji oboljelih i ljidi u samoizolaciji. “To se ne smije događati. Svi se mi možemo zaraziti. Bolesnici imaju svoja prava. Kad su bolesni treba im pomoći cijela okolina, da mogu što prije ozdraviti. Kada se vrate u svoju sredinu, oni su ti koji štite sve ostale, oni su preboljeli, oni su praktički zaštićeni. Ne smijemo nikoga stigmatizirati, a oni koji su ozdravili nisu ni za koga opasnost”, kazala je Markotić.

Capak je iznio dobnu strukturu zaraženih. “Imamo 41 osobu koja je mlađa od 20 godina, 101 koja je starija od 70 godina, od 50 do 59 je najčešća dobna struktura i nakon toga 40 do 49 godina”, kazao je.

Na novinarsko pitanje koliko je medicinskih djelatnika u samoizolaciji, Capak je kazao da je pozitivno 50 liječnika, 10 stomatologa, 41 medicinska sestra, 5 ljekarnika i 7 administrativnog osoblja. 1200 osoba je u samoizolaciji u zdravstvenom sustavu.

novo.hr

foto: novo.hr

Tagovi: ,