Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Štrajk više stotina radnika Čistoće zbog najave otkaza trojici kolega

Štrajk više stotina radnika Čistoće zbog najave otkaza trojici kolega

Više stotina radnika Čistoće krenulo je u ponedjeljak u spontani štrajk u znak solidarnosti s trojicom radnika Čistoće, kojima je najavljen izvanredni otkaz nakon što su snimljeni da različite frakcije otpada bacaju u isti kamion i time ne poštuju obvezu odvojenog odvoza otpada. 

Štrajk oko 400 radnika Čistoće počeo je jutros u šest sati u sjedištu tvrtke, kada su netom prije početka smjene samoinicijativno odbili izaći na radne zadatke. Okupili su se ispred sjedišta Čistoće, u Radničkoj 48, iskazujući nezadovoljstvo sankcijama kojima prijete trojici njihovih kolega.

Riječ je o incidentu s odvozom otpada na Središću, kada su radnici u jednom kamionu Čistoće snimljeni kako različite frakcije otpada (papir, miješani otpad, biootpad i plastiku), bacaju u isti kontejner, što je u suprotnosti s obvezom odvojenog prikupljanja otpada. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, nakon što je objava te snimke izazvala zabrinutost u javnosti i reakcije među gradskom oporbom, najavio je kako će pronaći i sankcionirati odgovorne, istaknuvši da je riječ o “izoliranom slučaju”.

To je bio okidač za spontano okupljanje radnika, koji prema snimci koju je na Facebooku podijelio zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Trpimir Goluža, ustraju u zahtjevu da im se kolege vrate na posao. 

Tražimo povratak radnika, ni jedan radnik odavde neće odavde izaći dok se oni ne vrate, pod cijenu svake sankcije i otkaza”, čuje se zahtjev jednog od okupljenih radnika. 

Iako tvrdi da je štrajk organiziran spontano, među radnicima je bila i predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak.

Na istoj snimci Kaltak kaže da je zajedno sa sindikalnim povjerenikom Sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Zdravkom Stoilkovićem zbog štrajka pozvana na sastanak s Upravom Zagrebačkog holdinga.

Iz Holdinga za sada nisu komentirali štrajk, a prema pisanju medija među okupljene radnike jutros je došao i voditelj Čistoće Davor Vić te uzalud apelirao da uđu u kamione i počnu raditi. 

P.T./H

foto: fah