Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Švedski Ericsson zaključio tromjesečje s gubitkom

Švedski Ericsson zaključio tromjesečje s gubitkom

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson izvijestio je u četvrtak da je treće tromjesečje zaključio s gubitkom zbog rezervacija za troškove kazne u SAD-u, povisivši ujedno procjene godišnjih prihoda zahvaljujući ubrzanoj instalaciji mreža nove generacije širom svijeta.

U razdoblju od srpnja do rujna kompanija je poslovala s neto gubitkom pripisivim dioničarima od 6,23 milijarde švedskih kruna (574,9 milijuna eura). U istom razdoblju prošle godine zabilježila je neto dobit od 2,75 milijardi kruna.

Operativni gubitak iznosio je 4,2 milijarde kruna. U istom razdoblju prošle godine kompanija je u toj stavci bilježila operativnu dobit od 3,2 milijarde kruna.

Tvrtka je u rujnu objavila da je rezervirala 12 milijardi švedskih kruna (1,23 milijardi dolara) za očekivanu kaznu u SAD-u zbog korupcije.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i ministarstvo pravosuđa pokrenuli su istragu protiv Ericssona zbog sumnje da da je kršio američki zakon o koruptivnim praksama u inozemstvu.

Istraga obuhvaća razdoblje završno s prvim tromjesečjem 2017., a pokazala je da je švedska kompanija prekšila svoj kodeks poslovne etike i američki zakon u koruptivnoj praksi u inozemstvu u Kini, Djibutiju, Indoneziji, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Vijetnamu.

Neto prihodi porasli su šest posto, na 57,1 milijardu kruna. Kada se isključe izvanredne stavke i promjene valutnih tečajeva, uvećani su tri posto, potaknuti snažnim rastom u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji.

Uprava je povisila procjene prihoda u 2020. godini na 230 do 240 milijardi kruna, što je za 20 milijardi više no što su do sada predviđali, ukazujući na povoljne valutne tečajeve i jačanje tržišta opreme za mobilne mreže nove generacije 5G.

“5G razvija se puno brže no što se očekivalo”, konstatira izvršni direktor Borje Ekholm.

N.H.

foto: Ericsson

Tagovi: